17-12-2010

All Good Things

Genre: Crime-Thriller
Met: Ryan Gosling, Kirsten Dunst
Waardering:  3/5

David Marks (Gosling) is de zoon van een zeer succesvolle zakenman die in de jaren '70 hele stukken van New York bezit. De manier waarop zijn vader (Frank Langella) aan dat kapitaal is gekomen lijkt niet altijd koosjer te zijn. Zijn vader is ook niet echt een hele aardige man en eigenlijk wil hij niet zoveel met hem te maken hebben, lijkt het. Hij wil niet voor zijn vader gaan werken en is niet geïnteresseerd in het overnemen van het bedrijf van zijn vader, zeker niet nadat hij Katie (Dunst) tegen komt. Samen met haar koopt hij een heel schattig huisje op het platteland en gaan ze biologisch verbouwde groenten verkopen (nooit doen natuurlijk...), maar dat zaakje loopt voor geen meter (ja, dat krijg je dan hè...). Zijn vader benadrukt op zeer onsubtiele wijze het falen van David, ook terwijl Katie daar gewoon bij is, en vanaf dat moment begint de film eigenlijk pas echt (je bent dan zo'n 15 minuten verder ofzo).

De film komt vrij vlot op gang en al snel wordt de film een beetje onheilspellend. Het gespelde onheil komt vooral d.m.v. het acteren van Gosling en Dunst en de band van David met zijn vader. Alle mensen in de film hebben wel een dieper psychologisch probleem of dubieus verleden en dat maakt de film interessant om te zien. Na de boven beschreven opbouw zit de vaart er lekker in en langzaam ontplooit de film zich tot een goed bedachte thriller, met alle spanning die daar bij hoort. Er komt echter een punt in de film dat de spanning eigenlijk voorbij is en er een heel aantal mysteries worden opgelost. Vanaf dat punt is de film ook meteen wat minder interessant en alles wat er dan verder nog gebeurt is de losse eindjes aan elkaar knopen. Opzich is dat wel fijn, want de film heeft nogal wat losse eindjes, maar het nadeel is dat ze daar zo'n half uur over doen, met als gevolg dat het laatste gedeelte van de film eigenlijk het saaiste is. Echt saai wordt het niet, maar de spanningboog valt abrupt in duigen en daarna is het eigenlijk meer een drama.

Ik vond 'em wel okee, niet heel goed, maar op zich wel het kijken waard. Vooral het begin van de film is de moeite en daarna ben je toch wel benieuwd hoe het nou afloopt en hoe alles in elkaar steekt. Zodra je eraan begint zal je hem ook wel af willen kijken, maar verwacht dan niet een spetterend einde.

16-12-2010

Despicable Me

Genre: Komedie-animatie
Waardering:  4.5/5

Gru, een charismatische en redelijk onsuccesvolle schurk bedenkt een meesterplan. Alle schurken in deze wereld stelen namelijk wereldwonderen en monumenten en zijn grootste rivaal (Vector) heeft zojuist de piramides in Egypte (Ghiza, u weet wel) weten te stelen. Hij wil deze prestatie overtreffen en bedenkt een plan om de maan te gaan stelen. Goed verhaal, lijkt me zo. Verder haalt hij allerlei capriolen uit in zijn pogingen om de maan te gaan stelen en daar gaat de rest van de film eigenlijk over.

Sowieso is 'ie erg grappig. Nu zijn de meeste animatiefilms wel vermakelijk vind ik altijd, maar dit is wel weer één van de betere op de markt. De humor is niet teveel aanwezig, maar zit 'em vooral in de kleine details die door de hele film steeds terug komen. Hij maakt niet allerlei doelloze grappen of gebruikt rake one-liners, maar komt meer door z'n onhandigheid in grappige situaties terecht. Gru's hulpjes, die namen als Kevin, Frank, Ted etc hebben, zijn kleine gele wezentjes die allerlei klusjes voor hem opknappen en deze mannetjes zijn leuk verzonnen en maken de film mede erg grappig. Gru test ook allerlei experimenten op hen enzo, maar toch blijven ze hem trouw en voeren ze de meest idiote klussen uit. Daarnaast is er nog een professor (Dr. Nefario, gespeeld door Russell Brand, die dan weer Aldous Snow is in 'Get him to the Greek') die hardhorend is en daardoor ook allerlei grappige fouten maakt.

Mja, veel meer hoef je denk ik niet te weten. Hij is leuk om te zien, het verhaal is prima en lekker vlot en de personages goed uitgewerkt. Verder vond ik 'em mooi gemaakt en ik kan me maar weinig mensen bedenken die dit niet leuk zouden vinden.

Lekker kijken dus.