20-01-2011

127 hours

Genre: Drama, waargebeurd.
Met: James Franco (Spider-Man)
Van: Danny Boyle (Slumdog Millionaire, The Beach, Trainspotting) 
Waardering:  4/5

Aron Ralston (Franco) is part-time avonturier en spendeert zijn vrije uurtjes in de wilde natuur. Hij gaat mountainbiken, zwemmen en bergbeklimmen en kent het gebied op zijn duimpje. Hij helpt 2 verdwaalde vrouwen en gaat daarna weer op huis aan, maar hij glijdt uit, valt in een berg-richel en krijgt een rotsblok op zijn arm. Hij probeert op allerlei manieren zijn arm los te krijgen, maar het mag niet baten. Vijf dagen zit hij in die richel en kijkt hij terug op zijn leven, neemt hij wat dingen op met zijn camera en probeert hij los te komen, tot hij uiteindelijk een heftig besluit moet nemen; hij is genoodzaakt zijn eigen arm te amputeren. Het is waargebeurd, nog niet zo lang geleden (2003), en toen heftig nieuws.

Hij mietert al vrij snel in die richel en de rest van de film speelt zich ook daar af. Het blijft boeiend door de herinneringen van Aron en de manier waarop dat geregisseerd is. Aron begint zich, heel menselijk, af te vragen waarom nou dit hem overkomt, maar langzaamaan lijkt hij de situatie te accepteren. De regisseur vervalt hierbij niet in (typisch Amerikaanse) clichés, maar houdt het verhaal en de film vrij nuchter en eerlijk. Het kijkplezier wordt bevorderd door James Franco, die heel charismatisch, aandoenlijk en integer speelt. Met veel passie en inleving laat Franco je meedenken met Aron tot op het allerlaatste moment, waarbij hij nog maar één mogelijkheid ziet om in leven te blijven. Zo gaat hij op een gegeven moment een vrij sarcastisch interview doen met zichzelf voor de camera waarbij hij zowel bijdehante interviewer als zichzelf speelt in hetzelfde shot, echt prachtig.

De film deed me nogal denken aan 'Into The Wild'. Het heeft ook de mooie beelden van omringende natuur, een beetje een Einzelgänger als hoofdpersoon wiens gedachten mooi worden vertolkt door beeld, geluid en monoloog. De film is zeker het kijken waard, de performance van Franco alleen al is de moeite. Wederom een aanrader!

The Town

Genre: Crime-Thriller
Met: Ben Affleck, Jeremy Renner (Hurt Locker), Rebecca Hall (Vicky Christina Barcelona)
Van: Ben Affleck
Waardering:  4/5

Ben Affleck schreef en regisseerde deze film van 2,5 uur. Hij heeft lang geleden ook Good Will Hunting geschreven samen met Matt Damon, al geloofde toen niemand dat. Good Will Hunting had namelijk een vrij briljant verhaal en men geloofde niet dat Ben en Matt dat allemaal zelf hadden verzonnen. Nu heeft The Town ook een heel aardig verhaal en is het een goede en spannende film geworden, dus wie weet krijgt Ben wat meer respect in de toekomst dan in het verleden.

Doug MacRay (Affleck) leidt een groepje bankovervallers. Ze zijn erg professioneel, zoals blijkt uit de 1e overval en hebben alles goed geregeld, totdat ze genoodzaakt zijn de bankmanager Claire (Hall) te gijzelen. Ze laten haar snel weer vrij, maar komen erachter dat ze bij hun om de hoek woont. James Coughlin (Renner), één van de overvallers, krijgt argwaan en wil weten wat ze zich allemaal kan herinneren van de overval. Doug gaat dat uitzoeken, maar krijgt gevoelens voor Claire. Dat is nog niet alles, want vanwege alle bankovervallen worden ze gezocht door de FBI die allerlei middelen inzet om ze te pakken te krijgen.

Het verhaal is gewoon goed, niet zo standaard als de meeste van dit soort films en met een heel aantal leuke plotwendingen. Het blijft spannend, gaat ergens naar toe en van het kat-en-muis spel tussen FBI en overvallers met daartussen Claire wordt optimaal gebruik gemaakt. Affleck speelt zelf ook de  hoofdrol en doet dat goed. Jeremy Renner is echt een die-hard crimineel en heeft nogal moeite met zichzelf te beheersen, een leuk contrast als je zijn rol vergelijkt met die in The Hurt Locker. Ook een mooi contrast is dat tussen Doug en James. De twee hebben een hele geschiedenis samen, maar hun persoonlijkheden verschillen nogal. Zo is Doug wel een bankovervaller, maar doet verder in principe niet gewelddadig en probeert de overvallen zonder doden of gewonden te laten verlopen. Al vrij snel wordt duidelijk dat James daar heel anders over denkt, want hij is in staat tot ongeveer alles om zijn hachje maar te redden. De spanningen lopen steeds verder op en dit is slechts één van de kleine aspecten aan de film die gewoon goed in elkaar zitten.

Een pakkende sfeer, sterk plot en goede acteurs zorgen ervoor dat deze film zeker de moeite waard is. Ben Affleck kan echt wel iets en dat bewijst hij (wederom) in deze film. Een aanradertje.

The Social Network

Genre: Drama
Met: Jesse Eisenberg (Zombieland!), Justin Timberlake
Waardering:  3.5/5

Over Facebook en met Justin Timberlake. Ik was niet heel enthousiast en had een beetje verwacht dat de goede verhalen mede door de populariteit van Facebook kwamen. Ik heb hem toch maar gekeken, een maandje later dan de meesten waarschijnlijk, dus hierbij een klein stukje over de film.

De film begint met een vrij geniale scène waar je ziet dat Mark Zuckerberg (Eisenberg) gedumpt wordt door z'n vriendin maar dat niet eens echt door heeft omdat 'ie een ontzettende nerd is. Vervolgens gaat hij bloggen, krijgt hij een idee en ontwikkelt hij Facebook. Ondertussen speelt zich nog een rechtszaak af die steeds door het verhaal van het ontstaan van Facebook wordt verteld. Aan het einde komt dat dan allemaal mooi bij elkaar.

Eisenberg acteerde erg fijn in de vette zombie-komedie Zombieland, naast Woody Harrelson. Hier speelt hij een nerd, maar dan niet zo'n zielige. Hij lijkt vanaf moment één al te weten dat hij iets gaat presteren en gedraagt zich ook zo, nogal neerbuigend, cynisch en gevoelloos. Leuk om naar te kijken. Zijn business-partner Eduardo (gespeeld door Andrew Garfield die de nieuwe Spiderman is... Garfield... muhaha) wordt degelijk neergezet.  Justin Timberlake heeft weinig moeite met het spelen van een arrogante ondernemer met een grote bek, al had ik dat ook niet anders verwacht.

Al met al een erg toffe film, vooral gedragen door goede acteurs en een interessant verhaal. Ik heb zelf geen Facebook, maar dat maakt voor de film eigenlijk niks uit. Ik heb me er prima mee vermaakt.