15-05-2012

Haywire

Genre: Actie / Thriller (93 min.)
Met: Gina Carano, Ewan McGregor, Michael Douglas, Antonio Banderas & Michael Fassbender
Regie: Steven Soderbergh
Waardering: 3 / 5 

Steven Soderberg, bekend van toppers als Traffic, Ocean's Eleven en Erin Brockovich, heeft de laatste tijd niet stil gezeten en na het wat mij betreft redelijk gelukte Contagion draait nu Haywire op de grote schermen. Haywire is een klassieke actiefilm waarbij een geheim agente wordt verraden door haar eigen organisatie, met als gevolg dat ze wraak wil nemen en daarbij een heel aantal personen dient om te leggen. Het verhaal is standaard, net als de film eigenlijk, al zijn er toch wel wat interessante dingen te ontdekken.

Wat opvalt is uiteraard de hoofdpersoon en dan vooral het feit dat ik nog nooit van haar had gehoord. Na wat kort onderzoek blijkt Gina Carano ook wel 'Conviction' genoemd te worden in de wereld van het gewelddadige MMA. MMA (Mixed Martial Arts) is één van de lompste legale vechtsporten waarbij allerlei vechters met verschillende disciplines het uitvechten in een kooi. De sport neemt toe in populariteit, getuige films als 'Warrior', en na 7 keer winst, 1 keer onbeslist en 1 verlies speelt Gina nu de hoofdrol in een actiefilm van Steven Soderbergh. Niet slecht dus.

Gina's personage, genaamd Mallory Kane, werkt voor een privébedrijf waar je huurmoordenaars kan, jawel, huren, maar ook voor dingen als het bevrijden van een gijzelaar (die om onduidelijk redenen vast zit) kan je bij het bedrijf terecht. Mallory is één van de beste agenten die Amerika rijk is en ze wordt in een koffiehuis belaagd door een ex-collega. Hij probeert haar te vermoorden, maar aangezien dit pas de eerste scène is lukt dat meestal niet en dit geval is niet anders. Mallory vlucht met een local, Scott, en in Scotts auto vertelt Mallory wat zich de laatste tijd in het wereldje van huurmoordenarij heeft afgespeeld. Mallory legt uit dat ze verraden is, maar de redenen ervoor zijn haar niet duidelijk. De scènes van het verraad behelzen het eerste gedeelte van de film en die van het zoeken naar antwoorden en verantwoordelijken het tweede gedeelte. 

De achtergrond van Gina als MMA-vechter komt goed tot zijn recht in de actie. De verschillende technieken die ook in MMA gebruikt worden, zoals allerlei nare verwurgingen om iemand tot een `submission' te dwingen, heeft Mallory ook tot haar beschikking en deze worden gebruikt om haar tegenstanders uit te schakelen. Deze tegenstanders zijn er in de vorm van identiteitsloze ME-agenten en oud-collega's die over iets meer achtergrond beschikken. De actie is vooral erg rauw, in-your-face en zonder al teveel poeha opgenomen. Bij minstens de helft van de actiescènes zit geen eens muziek, waardoor het allemaal iets realistischer lijkt. De gevechten zijn behoorlijk lomp van tijd tot tijd en meestal erg vermakelijk.

Veel diepgang heeft de film niet en met name haar collega's en opdrachtgevers worden slecht uitgewerkt, waardoor het lange tijd onduidelijk is hoe de verhoudingen liggen. Later wordt het wel iets helderder, maar een leuk plot zoals in Ocean's Eleven zit er helaas niet in. We moeten het doen met voornamelijk goede, weldoordachte actie, maar helaas scoort de film weinig punten op andere terreinen. Er is een blik bekende namen opengetrokken, maar geen van allen voegen echt iets toe aan de film. Vooral Antonio Banderas en Ewan McGregor laten hun personage niet tot leven komen en dat is jammer, want het zijn twee belangrijke schakels van het plot. Michael Douglas speelt al heel wat beter en Michael Fassbender als oud-collega heeft een korte, maar prima rol. Gina Carano zelf is overigens best overtuigend en doet het prima als actiechick, een kunstje dat ze vermoedelijk gaat herhalen in de films 'In the Blood' en 'The Fast and the Furious 6'.

Al met al dus een aardige film, maar wel met een aantal mankementjes. Voornamelijk het verhaal en de personages laten het afweten, maar echt storend is het allemaal niet. Haywire is prima te kijken, maar ook niet meer dan dat.