19-01-2012

Moneyball

Genre: Drama
Met: Brad Pitt, Jonah Hill & Philip Seymour Hoffman
Regie: Bennett Miller (Capote)
Waardering: 4/5

Regisseur Bennett Miller maakt niet veel films. Zijn enige andere film is Capote, met in de hoofdrol Philip Seymour Hoffman die een controversiële, homofiele schrijver speelt. Hij kreeg een Oscar voor zijn rol in deze vrij bijzondere biografische film. Ook Moneyball is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Hoffman is weer van de partij, maar heeft dit keer niet de hoofdrol. De hoofdrol is weggelegd voor Brad Pitt, die ook wel eens een Oscar zou kunnen krijgen voor zijn vertolking van de general manager van de Oakland A's.

Billy Beane (Pitt) was ooit zelf een honkbalspeler, maar heeft ondanks zijn talent niet kunnen maken als professionele honkballer in de Major League. Zijn honkbalcarrière is verleden tijd, maar waar hij faalde op het veld is hij achter de schermen erg succesvol. Zijn Oakland A's hebben een goed seizoen achter de rug, maar ze hebben de beslissende laatste wedstrijd verloren. Drie sleutelspelers worden verkocht aan andere clubs en de Oakland A's blijven kreupel achter. Aan Beane de taak om waardige vervangers te vinden voor hun sterspelers. Beane heeft alleen één probleem, hij heeft niet de financiële middelen die andere clubs wel hebben. Hij moet met een budget van 38 miljoen opboksen tegen bijvoorbeeld de Yankees met een budget van 118 miljoen. "It's an unfair game," merkt Billy terecht op.

Billy is echter niet het type dat bij de pakken neer gaat zitten. Hij gaat andere clubs langs om te onderhandelen over mogelijke transfers en wanneer hij bij Cleveland aankomt gebeurt er iets vreemds. Terwijl Billy Beane zit te vertellen over de mogelijke aankopen die hij wil doen ziet hij de GM van Cleveland constant naar een heel jong, dik mannetje kijken. Het jonge, dikke mannetje schudt steeds zijn hoofd, waarna de GM van Cleveland besluit dat het geen deal is.

De reden dat dit vreemd is, is omdat het beleid van spelers over het algemeen wordt bepaald door oude rotten in het vak met jarenlange ervaring. Billy heeft zelf ook een afdeling van een bejaardentehuis als zijn raad van adviseurs. Waarom iemand dus luistert naar een jong, dik mannetje ontgaat Billy volledig. Na de onsuccesvolle onderhandelingen zoekt Billy het mannetje op. Het mannetje blijkt niemand minder dan Peter Brand (Hill) te zijn. Peter heeft gestudeerd aan Yale, een graad in economie en is erg goed met statistieken. Hij zal het honkbal veranderen. Het bejaardentehuis wordt vervangen door computers, ingewikkelde modellen en knappe koppen.

Moneyball is een hele mooie film. Het is een goed geschreven drama, met goede acteurs en veel mooie scènes. Brad Pitt is een goede acteur, dat weet iedereen, maar hier bewijst Jonah Hill zichzelf ook als iemand om serieus rekening mee te gaan houden tijdens de Oscars over een maandje. Topfilm, jammer dat het over honkbal gaat.