07-12-2012

Brave 3D

GENRE: Animatie / Komedie (93 min.)
CAST: Kelly Macdonald, Billy Connoly, Emma Thompson e.a.
REGIE: Mark Andrews, Brenda Chapman & Steve Purcell
WAARDERING: 3.5 / 5
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Pixar brengt in samenwerking met Disney een nieuwe animatiefilm op de markt. Ter nagedachtenis aan Steve Jobs, die een grote rol speelde binnen Pixar, verschijnt Brave. In de film zelf zijn de verwijzingen zeker zichtbaar. Zo heet een personage Lord Macintosh en komen er verdacht veel appels in de film voor. Maar is het ook een gedenkwaardige film geworden?

Brave draait om de onbevangen prinses Merida. Heel moedig is ze niet, wel jong en onbezonnen. Merida wordt klaargestoomd voor de troon door haar moeder, koningin Elinor, waardoor de nodige spanningen ontstaan. Ze moet netjes eten, netjes lopen, er netjes uitzien, etc. Haar vader Fergus lijkt het allemaal niet zo te interesseren, totdat hij vermanend door zijn vrouw wordt toegesproken. De koninklijke thuissituatie is erg herkenbaar.

Hoe Fergus en Elinor een roodharige krullenbol hebben weten te maken is een raadsel, maar de trekjes van zowel vader als moeder zijn in Merida terug te vinden. De vechtlust van haar vader en de koppigheid van haar moeder maken Merida tot een interessante verschijning. Wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan één van de zoons van de lokale clanleiders, zet Merida alles op alles om te voorkomen dat de ceremonie doorgaat. Ze gaat zelfs naar een heks om een toverdrankje te halen, zodat de bruiloft zal worden afgeblazen. Haar magische capriolen hebben echter grote gevolgen.

Het tweede gedeelte van de film - het ongedaan maken van de magische effecten - is wat minder sterk dan het begin. Humor is constant volop aanwezig, maar het verhaal is behoorlijk cliché en bij emotionele momenten speelt op de achtergrond een behoorlijk tergende soundtrack, ingezongen door Emma Thompson. Had het dan maar bij doedelzakken gelaten, die overigens ook veelvuldig te horen zijn tijdens de film. Wel erg sterk gedaan zijn de geluidseffecten, want van 5.1 Dolby wordt optimaal gebruik gemaakt.

Ook grafisch lijkt Brave weer mooier te zijn dan de vorige Pixarfilm. Allerlei nieuwe technieken zijn geïntroduceerd, onder andere een techniek om de haren van Merida onafhankelijk van elkaar te laten bewegen. Een slordige 180 miljoen werd in de film gepompt, hetgeen voor een animatiefilm belachelijk veel geld is. Hoe ze het allemaal maken is niet bar interessant, aangezien Brave er simpelweg prachtig uitziet. Bijna elke scène is een lust voor het oog, en de vele geslaagde grappen, leuke Schotse accentjes en excentrieke personages houden het soms wat saaie verhaal gaande. Al met al geen topfilm, maar mocht je je anderhalf uur vervelen dan is dit meer dan een prima optie. 

---------------------------------------------------------------------------------
Vanaf nu te huur op DVD en BluRay.

Trailer: