07-09-2015

Boyhood in het klein

Een Dag In 't Jaar


Een Dag In 't Jaar is meer sfeer dan plot, meer beelden dan verhaal, en eigenlijk meer 't jaar in een dag dan andersom. Elke laatste zaterdag van de maand filmde Margot Schaap twee uur film, stopte en filmde een maand later vanaf exact hetzelfde tijdstip weer twee uur. Dat ging precies een jaar zo door. Het is Boyhood in het klein. 


Hoofdpersonen Micha, Yvonne en Seb hebben een ding gemeen: Twan. Of beter gezegd, hadden een ding gemeen, want Twan is dood. Micha is z'n zus, Yvonne z'n ex en Seb z'n beste vriend. Het drietal staat te dansen op een Oud en Nieuw-feest en er wordt afgeteld. Gelukkig Nieuwjaar!

Het volgende jaar is er niet een van geluk. De drie hoofdpersonen worstelen met het verlies van Twan, ook al worden deze dingen eigenlijk nauwelijks uitgesproken. We zijn meer getuige van het dwalen, het zoekende zijn, de tocht door Amsterdam, de korte fling tussen Yvonne en Sep en van een dag die zowel Oud en Nieuw, Koningsdag, Kerst als Halloween bevat.


Margot Schaap maakt met Een Dag In 't Jaar een sfeerverslag van rouw en verlies, maar ook van troost en vriendschap. De kinderlijke voice-over, ingesproken door Schaap zelf, blijkt bijzonder effectief en vertelt het publiek over jeugdherinneringen van het drietal, waardoor je ondanks veel dialoog toch de karakters leert kennen. Ook horen we vaak wat de personages denken, terwijl ze elkaar alleen maar aankijken. In combinatie met de dromerige manier van filmen levert dit originele beelden op.

Deze film is het afstudeerproject van Margot Schaap voor de filmacademie. Met een minibudget en een goed idee toont Schaap al originaliteit en kunde. Bovendien helpen haar vrienden behoorlijk mee, want Michael Bloos, Anne Gehring en Vera Ketelaars spelen de alledaagse eind-twintigers steengoed. Veel script en scenario is expres achterwege gelaten, 'onderzoekend filmmaken' was de insteek, maar toch zien we veel herkenbare situaties en vertederende momenten. We gaan ongetwijfeld nog veel van Margot Schaap horen.