02-04-2012

Mission Impossible 4: Ghost Protocol

Genre: Actie / Thriller
Met: Tom Cruise, Jeremy Renner, Paula Patton & Simon Pegg
Regie: Brad Bird (Ratatouille, The Incredibles)
Waardering: 3.5/5

Tom Cruise is terug met Mission Impossible en dit keer neemt hij het op tegen een evil fysicaprofessor met een voorliefde voor kernoorlogen. Prof. Kurt Hendricks (Michael Nyqvist) heeft een enigszins bizarre visie op de wereld die er eigenlijk op neer komt dat de enige voorwaarde voor wereldvrede een globale nucleaire oorlog moet zijn. Zal er wel mee te maken hebben dat mensen na een flinke nucleaire oorlog pas weten wat ze missen ofzo. Hoe dan ook, het is aan Ethan Hunt en zijn team om Kurt te stoppen in deze spectaculaire actiefilm van ruim twee uur.

De film begint met een bevrijdingsactie uit de Russische staatsgevangenis waarin Ethan Hunt (Cruise) gevangen zit na de moord op zes Servische criminelen. Twee speciale agenten, Benji Dunn (Pegg) en Jane Carter (Patton), leiden de reddingsoperatie die nogal chaotisch verloopt. Het feit dat niet alleen Ethan wordt vrijgelaten, maar zo'n beetje de rest van de gevangenis ook, leidt tot een enigszins hilarische openingsscène waarin de typische Mission Impossible sfeer herkenbaar is. MI: Ghost Protocol wordt een soms grappige, maar vooral erg spectaculaire actiefilm die niet geschikt is voor mensen die houden van realistische films. Het is allemaal nog niet zo ernstig als in de laatste Die Hard film, maar MI: Ghost Protocol komt een heel eind. Gelukkig neemt de film zichzelf niet al te serieus, waardoor de actie die over het algemeen nogal over-the-top is mij nog wel kon bekoren.

Ethan ontmoet niet lang na zijn geslaagde uitbraak de minister van Buitenlandse Zaken (Tom Wilkinson) en zijn analist, gespeeld door Jeremy Renner. Wegens omstandigheden, explosies en vuurgevechten sluit ook analist William Brandt zich aan bij het team. Het is nu compleet om een groots avontuur aan te gaan. In tegenstelling tot vorige films is Ethan deze keer afgesloten van zijn eigen hoofdkwartier, want zijn geheime dienst is officieel opgeheven na een bomaanslag op het Kremlin. Ethan en zijn team staan er dus helemaal alleen voor en moeten met zijn vieren zowel de Russen (die boos zijn om het Kremlin) als de professor zien te stoppen. 

Het verhaal is uiteraard prima te volgen, maar diepgaand is het allemaal niet. Ik vind het op zich een fijne gedachte dat er blijkbaar nogal wat apparaten en codes nodig zijn om een nucleaire raket uit een onderzeeër te lanceren, maar het is de vraag of het nodig is dat elke mogelijke code en elk lanceeronderdeel een actiescène van 15-20 minuten vereist. Mission Impossible is feitelijk niets anders dan een reeks actiescènes om te voorkomen dat New York wordt gereduceerd tot een hoopje smeulend plutonium. Men probeert nog wel een verhaallijn te vertellen over Ethan's verleden in Servië, maar echt boeiend wordt dat nooit en de scènes waarin deze verhaallijn wordt uitgewerkt lijken vooral als rustmomenten te fungeren. Die rustmomenten zijn overigens een welkome afwisseling.

Het schijnt dat Tom Cruise alle actiescènes zelf heeft gedaan. Als dat waar is vraag ik me af hoeveel botten hij tijdens bepaalde scènes heeft gebroken. De film bevat aardig wat vliegwerk met als hoogtepunt Ethan Hunt die van het hoogste gebouw ter wereld in Dubai af rent. Andere scènes bevatten juist weer leuke technische snufjes die dit soort films aantrekkelijk maken. De actie is van zeer hoog niveau en daardoor erg vermakelijk. De personages zijn redelijk interessant, maar niemand haalt het bij Ethan. Ethan Hunt blijft de aimabele elite-eenheid met behoorlijk wat zelfspot zoals hij die ook in de eerdere delen speelde. Al met al een prima actie-thriller, die nooit echt memorabel is, maar genoeg variatie bevat om binnen het genre prima te scoren.