13-11-2016

Doctor Strange


Het Marvel universum kende dit jaar al twee eerdere uitbreidingen met Deadpool en Ant-Man en daar komt nu Doctor Strange bij. Een aardige film, maar van minder toegevoegde waarde dan gedacht.


Doctor Strange draait om Stephen Strange, een neurochirurg van het kaliber House MD: grumpy, arrogant, asociaal en geniaal. Hij behandelt iedereen als stront en daarnaast alleen de patiƫnten die hij goed genoeg acht om zijn reputatie te verbeteren. Totdat hij zelf een ongeluk krijgt en op zoek gaat naar genezing in Nepal. Daar ontmoet hij een orde van oude krijgers die ons universum bewaken.

Wat volgt is wat je kan verwachten van Marvel. Humor, gelikte actie en bijdehante personages. Het gebruik van mystieke muziek komt de film ten goede. Dat kan helaas niet worden gezegd van de antagonist van het verhaal, de kwade zeloot Kaecilius, gespeeld door Mads Mikkelsen. De Deen heeft al vele malen de slechterik uitgehangen, denk aan zijn iconische LeChiffre uit Casino Royale, of de serie Hannibal. Hier is het lastig hem serieus te nemen, met z'n vreemde make-up en onderdanig gedrag,


Marvels nieuwste film ontkomt niet aan wederom een apocalyptische climax, met andere werelden, aliens, vreemde wezens en allerlei buitenaards gespuis die onze wereld teisteren. Het is onderhand een beetje afgezaagd, want hoe vaak is de wereld sinds Thor zijn broertje tegenhield intussen al gered? Te vaak. Het thema begint te vervelen.