21-05-2016

Bastille Day



Wanneer een bom ontploft in Parijs keert de witte bevolking zich langzaam tegen de moslimgemeenschap. Aan een roekoloze CIA agent en zakkenroller de taak deze gewelddadige situatie te ontmantelen.

Bastille Day begint lekker. Een groep terroristen haalt Zoë (Charlotte Le Bon) over om een bom te plaatsen in het kantoor van het Front National, dat nare clubje van de familie Le Pen. Zoë zet de actie uiteindelijk niet door en Michael (Richard Madden - Robb Stark uit Game of Thrones) steelt vervolgens haar tas met daarin de bom. Even nadat hij de tas heeft doorzocht en de telefoon gejat, dumpt hij de tas, waarna deze op een plein in Parijs ontploft.


De CIA en de Franse veiligheidsdiensten zien Michael als de terrorist. Speciaal agent Sean Briar (Idris Elba) gaat op zoek naar Michael, waarna hun paden meerdere malen zullen kruisen. Ze vormen een ongewoon, maar niet onverwacht duo zoals we dat zo vaak hebben gezien in dit soort films. Het verhaal dat volgt heeft potentie, maar komt desondanks niet lekker uit de verf.

Deze komische actiefilm weet sporadisch te boeien op het gebied van actie en soms zijn grappen daadwerkelijk grappig, maar overtuigend is het allerminst. Wel lekker is Idris Elba als roekeloze agent. Hij is heerlijk lomp, zowel in gedrag als vechtstijl, en z'n komische timing is goed. Chemie met Madden ontbreekt echter. Erg hoog zet Bastille Day niet in, waardoor deze film prima geschikt is als popcornfilm. Even lekker na werk de Pathé in. Doe ik graag. Maar een aanrader zou ik het niet noemen.