19-09-2011

Everything Must Go

Genre: Drama
Met: Will Ferrell, Rebecca Hall & Christopher Jordan Wallace
Waardering: 3.5/5

Nick Halsey (Ferrell) wordt ontslagen wegens drankgebruik. Na één laatste daad van wraak, waarbij hij zijn afscheidscadeau waar zijn naam in staat gegraveerd in de voorband van zijn voormalige baas achter laat, rijdt Nick naar huis om er daar achter te komen dat zijn vrouw hem verlaten heeft. De sloten van het huis zijn vervangen, de achtertuindeur heeft een nieuwe beveiligingscode en al zijn bezittingen staan in de voortuin. Een goede reden om het op een zuipen te zetten, mits hij geld zou hebben voor bier. Dat heeft hij niet, want zijn vrouw heeft hun gezamenlijke rekening bevroren. Gelukkig is het wel altijd lekker weer in Arizona.

Wanneer Nick 2 dagen laveloos in zijn voortuin zit, met om hem heen allerlei rotzooi, schakelen de buren de politie in. Een oude vriend bij de politie stelt hem een ultimatum. Je mag in Arizona een 'yard-sale' houden, 5 dagen lang. Het is Nicks enige optie, want in je eigen voortuin wonen is blijkbaar illegaal. Binnen 5 dagen moet Nick al zijn oude spullen zien te verkopen. Maar de grootste opgave is zijn leven binnen 5 dagen weer op de rails zien te krijgen.

Een begripvolle blik van de meelevende mooie buurvrouw 
Nicks ruimtelijk inzicht heeft te lijden gehad onder zijn alcoholisme, want de woorden 'estate sale' enigszins esthetisch op een bord schrijven wil niet lukken. Hij krijgt hulp van Kenny (Wallace) die toch niets beters te doen heeft dan op zijn fietsje rondrijden. Kenny is een klein ventje met overgewicht die aanleg blijkt te hebben voor het verkopen van rotzooi. Nick leert Kenny de kneepjes van het vak en de goedlopende `yard-sale' markeert het begin van een omslag in Nicks tot dan toe niet al te plezante leven. Nick en Kenny ontwikkelen samen een onwaarschijnlijke vriendschap die het mooiste tot uiting komt in een scène waarin ze allebei in het zwembad liggen en Yo-Mamma grappen aan het maken zijn, de ene nog harder dan de andere.

Echt interessante gesprekken hebben Nick en Kenny echter niet. We leren Nick vooral kennen via Samantha, zijn overbuurvrouw. De gesprekken tussen Samantha en Nick onthullen Nicks dubieuze verleden en de redenen van zijn alcoholmisbruik. Je kan bijna niet anders dan sympathiseren met Nick en dat is ook het sterke punt van de film. Ferrell speelt met enige regelmaat rollen waarin hij alleen maar onnozel is, soms grappig, maar niet iemand die ook iets teweegbrengt bij de kijker afgezien van een glimlach. Land of the Lost is een makkelijk, maar treffend voorbeeld. Overigens ook één van de slechtste films van de afgelopen jaren. In Everything Must Go speelt Ferrell wél een aandoenlijk, licht onnozel personage die slachtoffer is van alcoholgebruik.

Kenny
Everything Must Go weet op leuke wijze de problematiek te verfilmen van een alcoholverslaafde die na allerlei tragiek een terugval krijgt. De film wordt nooit echt dramatisch en heeft altijd een komische ondertoon. Will Ferrel bewijst in deze film wel degelijk te kunnen acteren. Hij trekt niet constant zo'n doelloze kop zoals bijv. in Old School, maar heeft zowaar wat menselijke trekjes. Iets dat ik nog niet eerder bij Ferrell had mogen aanschouwen. Naarmate meer spullen van Nick verdwijnen lijken ook zijn problemen langzaam te verdwijnen. Zijn verleden laat hij door het verkopen van oude spullen langzaam achter zich, totdat zelfs het geld, waar het hem in eerste instantie om te doen is, hem niet meer interesseert en hij de stoel waarin hij de 5 dagen van de `yard-sale' heeft gezeten uiteindelijk weggeeft aan de man die de eerste aankoop heeft gedaan. Een mooie gedachte in een prima, vermakelijke en lekker voortkabbelende film.