05-01-2013

Game Change

GENRE: Drama
CAST: Woody Harrelson, Julianne Moore, Ed Harris
REGIE: Jay Roach
WAARDERING: 3.5 / 5
-----------------------------------------------------------------------------------------

De Amerikaanse campagne van John McCain in 2008 liep verre van voorspoedig. Een van McCains grootste problemen was Sarah Palin, wereldwijd bekend om haar idiote uitspraken. HBO verfilmde de `McCain campaign' en levert een verrassend sterke film af die zelfs zonder kennis van zaken goed te waarderen valt.

Grootste troef is de cast. Moet ook wel, want het verhaal is onderhand toch wel bekend. Julianne Moore speelt Sarah Palin en typeert haar als een naïeve, pro-life gouverneur die geliefd is bij het publiek. Haar no-nonsense aanpak en haar conservatieve denkbeelden in combinatie met haar uiterlijk en persoonlijke toestand (zoon in Irak, kindje met syndroom van Down, moeder van vijf) maakt haar tot het ideale breekijzer dat McCain nodig heeft.

John McCain (Ed Harris) staat namelijk achter in de peilingen. Omdat het kiessysteem van Amerika anders werkt dan hier, namelijk met kiesmannen, moet je hele staten voor je zien te winnen. De traditionele `swing states' is waar de hele verkiezing om draait, en in die staten staat McCain er niet goed voor. De sympathieke, zwarte Obama is enorm populair, welbespraakt en krijgt veel steun. Dus McCains campagneteam onder leiding van spindoctor Steve (Woody Harrelson) neemt een gok door een onervaren, vrouwelijke gouverneur uit Alaska als running mate aan te stellen.

Het pakt niet goed uit, dat weten we. Game Change, de titel verwijst naar de verandering die nodig was en die door Sarah Palin gerealiseerd zou moeten worden, is vooral interessant door de scherpe beschrijvingen van de personages en lijkt een accurate reconstructie van een niet al te ver verleden te geven. McCain zelf is statig, serieus en door de wol geverfd, maar ook hij weet dat hij het met een mannelijke, conservatieve running mate niet gaat redden. Sarah Palin speelt zichzelf in de schijnwerpers, maar weet vervolgens na vele blunders van geen opgeven en de hele crew achter de schermen ziet dat hun inspanningen tot niets zullen leiden. Fijne vertolkingen door grote acteurs dragen het verhaal, dat nog verbazingwekkend goed te volgen is en boeit tot de laatste minuut.