07-05-2012

Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Genre: Actie / Avontuur (129 min.)
Met: Robert Downey Jr., Jude Law, Noomi Rapace & Jared Harris
Regie: Guy Ritchie
Waardering: 3.5 / 5

De excentrieke Sherlock Holmes is terug en deze keer neemt hij het op tegen een professor Natuurkunde die er een verborgen agenda op na houdt. Met behulp van zijn vaste maatje Dawson en een zigeuner genaamd Madam Simza gaan ze de strijd aan om, zoals ze het zelf zeggen, de Westerse beschaving te behoeden voor totale vernietiging. "No pressure", aldus Holmes. 

Sherlock is niet erg veranderd. Hij is nog iets vreemder geworden en de oorzaak is zeer waarschijnlijk het dieet van cocabladeren en melk dat hij volgt. Hij is meer paranoïde dan normaal, maar heeft zijn charme niet verloren. Sherlock is tevens in staat om een klein stukje in de toekomst te kijken, al voldoet de toekomst niet altijd aan zijn verwachtingspatroon. Deze scènes worden met veel detail en 3d-trucjes weergegeven, al voegt dit niet echt iets toe aan de film. Wel grappig is dat Sherlock de toekomst niet altijd goed ziet, waardoor de realiteit die direct daarna volgt wel eens wil afwijken van de scène ervoor. Verder is Sherlock natuurlijk briljant, heeft hij oog voor de kleinste details en weet hij met zijn detective instinct altijd een oplossing te vinden. Een vaardigheid die erg van pas zal komen.

Al vrij snel komt Sherlock in allerlei problemen, voornamelijk omdat hij professor James Moriarty dwarsboomt. Moriarty heeft aanzien en daarnaast een privéleger om zo zijn doelen veilig te stellen. Hoe iemand van professor uitgroeit tot een man met een privéleger is mij enigszins onduidelijk. Een erfenisje? Vervroegde gouden handdruk? Hoe hij het voor elkaar heeft gekregen is onbekend, maar zijn ambities zijn er niet minder om. Moriarty is uit op niets minder dan het ontketenen van een wereldoorlog door gebruik te maken van de spanningen tussen Frankrijk en Duitsland. Sherlock Holmes speelt zich af aan het einde van de 19e eeuw. Door middel van een serie bomaanslagen worden de relaties tussen de Europese landen op scherp gezet en alleen Sherlock Holmes kan prof. Moriarty, leuk gespeeld door Jared Harris, stoppen.

Sherlock is niet alleen, want net als in deel 1 is ook Watson weer van de partij. Jude Law speelt de regelmatig getergde Watson. Watsons loyaliteit wordt altijd op de proef gesteld, maar Watson blijft Sherlock trouw in voor en tegenspoed, waarbij dat laatste vooral prevaleert. Watson voelt zich ongetwijfeld ook verantwoordelijk voor Sherlock aangezien deze meer en meer een ongeleid projectiel wordt, met desondanks een groter doel voor ogen. De relatie tussen Sherlock en Watson is geen vanzelfsprekende en ze lopen constant te vitten op elkaar, maar er is tegelijkertijd ook wederzijds respect en de chemie tussen de twee hoofdrolspelers is zeker aanwezig. Veel dialogen tussen de twee zijn dan ook zeer vermakelijk en goed geschreven.

Naast Jude Law en Robert Downey Jr. hebben ook Rachel McAdams, Stephen Fry en Noomi Rapace kleine rollen weten te bemachtigen. Rachel kennen we nog uit deel 1 als Irene. Stephen Fry is Sherlocks broer en schittert vooral door zijn omvang, al produceert hij ook af en toe een grap. Als laatste is er Noomi Rapace, de actrice uit de Millenium films, die de zigeuner Madam Simza speelt. Simza is op zoek naar haar broer en na een mislukte poging op haar leven zal ze Sherlock en Watson assisteren in hun queeste om een wereldoorlog te voorkomen. 

Guy Ritchie regisseerde de sequel, net als het origineel. Guy Ritchie kan grappige films maken en Robert Downey Jr. als onnozele, intelligente en nonchalante detective weet het personage erg goed vorm te geven. De rol is hem op het lijf geschreven. Deze film is een vrij typische Guy Ritchie film, met veel humor, aardig wat actie en een redelijk verhaal. Het begin van de film is qua verhaal wat traag, maar dat wordt goedgemaakt met een flinke dosis intense actie waarbij Sherlock Holmes in de leer lijkt te zijn geweest bij Ip Man. Wat later begint het geheel wat meer vorm te krijgen en beginnen alle stukjes op hun plaats te vallen. De vaagheid van het begin van de film maakt langzaam plaats voor een heldere dreiging in de vorm van de professor. Sherlock Holmes: A Game of Shadows is een waardige opvolger geworden die zeker het kijken waard is.