10-06-2015

Bears



Na Chimpanzees komt Disney Nature nu met een nieuwe diersoort en een tevens inspirerende titel: Bears. Disney houdt vast aan het originele concept, waardoor Bears aan dezelfde kwaaltjes lijdt als Chimpanzees.


Het originele concept komt er eigenlijk op neer dat Disney middels natuurbeelden, naamgeving en suggestieve muziek probeert een narratief te vertellen over een diersoort. Beren dus. Het lijkt met name gericht op kinderen van een jaar of tien, wellicht iets jonger, al worden er zalmen levend verscheurd.

De natuurbeelden zijn van een niveau dat tegenwoordig standaard is, wat niet wil zeggen dat ze niet indrukwekkend zijn. Integendeel, ik kan echt uren kijken naar die prachtige super slow motion beelden, zeker op het grote scherm. Bears doet niet onder voor een random BBC natuurdocumentaire. Ik ben nog niet uitgekeken op dieren die zich uitschudden in de stralende zon. 


Naamgeving dan, een beproefd concept. Geef de dieren een naam en achtergrondverhaal en het publiek leeft meteen mee met de schattige, fluffy berenwelpen. Ditmaal zijn moeder Sky, zoon Scout en dochter Amber permanent in levensgevaar en dreigen ze te verhongeren. Als we tenminste Thomas Acda mogen geloven die de voice-over verzorgt. Net iets te vaak wordt erop gehamerd dat er 'nu echt brood op de plank moet komen', anders zou het allemaal wel eens verkeerd af kunnen lopen. Aan de muziek merk je pas echt dat je te oud bent voor dit soort films. Onder elke scène zit een track die je in de juiste stemming moet brengen, van onheilspellende drums wanneer antagonist Chinook aanvalt tot frivole violen wanneer de welpen aan het spelen zijn.

De grote afwezige in dit geheel is informatie, leuke weetjes, spectaculaire achtervolgingen en een verklaring waarom wat gebeurt. Eigenlijk de reden dat ik natuurdocumentaires zo interessant vind, want dieren en de natuur hebben vaak ingenieuze oplossingen en overlevingsstrategieen. In plaats van bereninformatie waarmee ik de blits kan maken op een zitfeestje, weet ik nu dat Alaska in ieder geval een paar bruine beren rijker is en dat doet mij weinig deugd.