15-02-2016

The Big Short


Sinds het uitbreken van de kredietcrisis heb ik interesse in het ontstaan ervan. Mooie materie is het, ook voor films. Mocht je nou willen weten wat er zoal fout is gegaan - en dat is een hoop - dan is The Big Short een aanrader. Ben je op zoek naar een geweldige film? Dan ook. 

The Big Short speelt zich met name af in de aanloop naar de crisis. Het begint met de introductie van derivaten, een financieel product dat bestaat uit opgeknipte stukjes hypotheken. Deze derivaten zijn uiteindelijk het begin van alle ellende, maar voor het zover is zijn we vele jaren verder.

Een goede omschrijving van het plot staat in dit geval eigenlijk gelijk aan een goede uitleg van het ontstaan van de kredietcrisis. Dat ga ik dus niet doen. Wel zal ik proberen drie redenen aan te geven waarom deze film zo fijn is:

1: Een topcast, met namen als Ryan Gosling, Christian Bale (die hier een Oscarnominatie voor ontving), Brad Pitt (idem) en Steve Carell (die er een had moeten hebben). Gosling speelt Jared Vennett, een gladjakker die als eerste ontdekt dat de meeste mensen hun hypotheken niet kunnen betalen, waardoor de hele huizenmarkt zich op drijfzand begeeft. Bale's personage Michael Burry ziet dit ook en richt zijn bedrijf haast ten gronde om te gokken tegen de huizenmarkt - short gaan. Met andere woorden, als de huizenmarkt in elkaar klapt, verdient Burry heel veel geld. Brad Pitt speelt het geweten van de film, Ben Rickert, een voormalig bankier die vooral het menselijk aspect van zo'n crisis benadrukt - namelijk het feit dat miljoenen mensen werk- en dakloos raken. Carell tot slot speelt Mark Baum, een onuitstaanbare, paranoïde bankier die het hele financiële systeem niet vertrouwt en óók short gaat op de derivaten.

2: Een heerlijk script, waarin mensen als Selena Gomez en Margot Robbie in een badkuip je uitleggen hoe ingewikkelde financiële producten (zoals de derivaten) in elkaar steken. Dit soort intermezzo's zijn bijzonder komisch en leerzaam tegelijkertijd. Daarnaast spreekt de cast soms direct het publiek toe, zoals dat ook regelmatig gebeurt in House of Cards.

3: Een relevant onderwerp, want wie snapt nou echt hoe het zit met die kredietcrisis? Ben je daarin geïnteresseerd, zoals ik, dan zou ik je een kleine filmcursus aanraden van drie lessen/films. Te beginnen met The Big Short, de aanloop naar de crisis. Gevolgd door Margin Call, waarin vanuit een Lehman Brothers-achtig bedrijf de crisis wordt gevolgd. De twee sluiten naadloos op elkaar aan. Met de kennis die je dan hebt opgedaan kijk je de afsluiter Inside Job, een documentaire die goed aansluit bij het sentiment dat ook in The Big Short heerst, namelijk dat zo'n beetje de hele sector frauduleus is. Bovendien zou je na het zien van de twee films Inside Job goed moeten kunnen volgen.