19-06-2016

X-Men: Apocalypse


Oneliner:
Oude Egyptische mutant onderwerpt wederom de wereld.

Gemaakt omdat:
Marvel bakken met geld verdient aan deze films. Maar ook omdat X-Men sinds Days of Future Past een succesvolle reboot heeft ondergaan met frisse personages en verhaallijnen. En die trend zet men hier voort.  


Gaat over:
Een van de eerste mutanten die in het oude Egypte werd vereerd als een God. We zien een scène waarbij deze gevaarlijke gozer - uiteindelijk omgedoopt tot Apocalyps - het zwijgen wordt opgelegd door zijn onderdanen. Een mooie scène waarin het oude Egypte in 3D in al haar pracht en praal wordt weergegeven. Dit ziet er echt een stuk beter uit dan die kartonnen decors van Gods of Egypt. Echt dood is Apocalyps echter niet, slechts slapend. En je raadt het al, hij ontwaakt. Apocalypse wil zijn oude positie in ere herstellen, ten koste van een groot gedeelte van de mensheid. Aan de nieuwe X-men de taak hem te stoppen.

Met:
Oude bekenden en nieuwe gezichten. Magneto (Michael Fassbender) en Xavier (James McAvoy) zijn van de partij, bijgestaan door Beast (Nicholas Hoult) en Mystique (Jennifer Lawrence). Oude helden in een nieuw jasje zijn er ook, zoals Jean Grey (Sophie Turner - Sansa uit Game Of Thrones) en Cyclops (Tye Sheridan). Tot slot zien we nieuwe X-men het toneel betreden. Angel, Nightcrawler en Psylocke, om er een paar te noemen. 

Regie is in de capabele handen van Bryan Singer. De beste man maakte meer dan twintig jaar geleden The Usual Suspects en is tevens verantwoordelijk voor de betere X-men films. Hij leidde de reboot uit 2014 in zeer goede banen en plukt nu de vruchten van dat succes. 


Overheersend gevoel:
Goede film. De critici waren niet zo te spreken over deze film, maar critici zijn vaak verblind door het Hollywood of Marvel label dat aan deze films hangt. Omdat de film onderdeel uitmaakt van een zeer succesvolle franchise betekent dit niet dat het een rukfilm is. Sterker nog, na Days of Future Past is dit de beste X-Men film tot op heden. 

Te vergelijken met:
Een bak koffie op een zonnig terras van een lekkere serveerster. Je weet wat je krijgt, maar het gaat niet vervelen.