22-01-2012

Super 8

Genre: Sci-Fi / Avontuur
Met: Kyle Chandler, Elle Fanning, Joel Courtney & Riley Griffiths
Regie: J.J. Abrams (Star Trek, Mission Impossible 3)
Waardering: 3.5/5

Een aantal kinderen gaan in 1979 een film maken. Ze pakken het erg professioneel aan, zeker voor kinderen. Het groepje van 6 heeft elk hun eigen taak; er zijn 2 acteurs, een figurant, iemand doet de make-up, iemand regisseert en er is een cameraman. Ze maken een film over zombies. De kinderen, ze zijn allemaal tussen de 14 en 16 gok ik, gaan naar een treinstation om 's nachts een scène op te nemen wanneer op datzelfde moment er een trein langs rijdt en deze volledig ontspoort. Deze zeer indrukwekkende scène wordt gevolgd door een heel aantal mysterieuze gebeurtenissen. Zo blijkt er iets in één van de wagons te zitten dat nog leeft, liggen er allemaal witte, vreemde kubussen over het terrein bezaaid en is het leger snel daarna ter plekke. Het mag duidelijk zijn dat de lading de aandacht verdiend.

Een aanzienlijk deel van de film kijken we naar kinderen, maar dat is hier geen enkel probleem. Het groepje kinderen is zorgvuldig gecast en al snel komen de verschillende karaktertrekken naar voren, hetgeen de film tot een dynamisch geheel maakt. Joe Lamb (Courtney) is de hoofdpersoon. Hij is rustig, slim, doet de make-up en is tot over zijn oren verliefd op Alice (Fanning). Alice is de oudste van het stel en laat dat ook merken. Ze vindt alle jongere jongens stom. Cary (Ryan Lee) en Charles (Griffiths) dragen zorg voor de grappen en doen dat uitstekend. Cary is een kleine pyromaan en blaast alles op wat hij tegenkomt. Tussendoor bedient hij de camera. Charles is de leider van het groepje, de regisseur en weet hier en daar een droge opmerking te plaatsen. Als laatste zijn er de nietszeggende Martin (Gabriel Basso) en Preston (Zach Mills) waarover vooral grappen worden gemaakt.

Allemaal leuk en aardig, vooral leuk eigenlijk, maar de film heeft iets meer diepgang dan een groepje kinderen. Het levende ding in de wagon zorgt voor allerlei problemen, zoals stroomuitval op stadniveau en weglopende honden. Vrij apart, maar die buitenaardse wezens weten toch altijd de geest van de regisseur te prikkelen. Niet lang daarna loopt de situatie volledig uit de hand en komt de vaart er lekker in. Zowel de kinderen als hun ouders, met name deputy Jackson Lamb (Chandler), raken steeds meer betrokken bij het mysterie. Het leger werkt, zoals altijd en films en misschien ook wel in het echt, op een `need-to-know-basis', waardoor ze eigenlijk iedereen tegenwerken die op zoek is naar informatie over de ontspoorde trein. En laten deze kinderen nou net van het nieuwsgierige slagje zijn.

De stijl heeft wat weg van E.T. Het is iets minder gemoedelijk allemaal en er wordt wel wat bloed vergoten, maar toch speelt zich op de achtergrond een familiefilm af. Die familiefilm is aandoenlijk, zit vol leuke scènes en wordt gespeeld door prima acteurs, maar het verhaal klopt eigenlijk van geen kanten. Iets waar mensen zich eventueel aan zullen storen is het plot en de afloop van de film. Het is niet helemaal passend en de combinatie tussen kinderen een een vrij bloeddorstige alien komt niet echt tot haar recht, mocht zo'n combinatie überhaupt al mogelijk zijn. Toch heb ik me niet verveeld met de film, die verder de nodige dosis actie en prima grappen heeft. Geen topfilm, maar zeker vermakelijk, en dat vind ik meestal wel genoeg.