30-04-2013

Jack Reacher

WAARDERING: 3 / 5

Jack Reacher opent met een paar willekeurige moorden. De openingsscène van Jack Reacher vond eerst plaats in een cinema, waar een schutter wat willekeurige personen zou neermaaien. Maar na het incident tijdens de première van The Dark Knight Rises, werd Jack Reacher uitgesteld en de openingsscène van de film opnieuw gefilmd. En dus kunnen we nu, weliswaar iets later dan gepland, genieten van Jack Reacher.

Nouja, genieten. Jack Reacher maakt eigenlijk gebruik van een bekend recept. Een recept waarin ik me prima kan vinden. Het is spannend, boordevol actie, bevat een blik fijne acteurs en is goed te volgen. Maarja, het eeuwig terugkerende minpunt in dit soort films is het verhaal.

Jack Reacher begint vrij aardig. Een scherpschutter schiet 5 mensen dood, wordt een dag later door de recherche van zijn bed gelicht en moet terecht staan voor zijn daden. Hij zwijgt in alle talen, maar schrijft alleen 'Get Jack Reacher' op een papiertje en overhandigt dit aan de officier van justitie. Het lullige voor de officier van justitie is dat Jack Reacher spoorloos is.

Tom Cruise is weer lekker op dreef als de titulaire hoofdpersoon. De ex-soldaat heeft nog een appeltje te schillen met de moordenaar en het is dan ook een raadsel waarom juist hij opgeroepen wordt. Een aparte samenwerking met Helen, de advocaat van de scherpschutter gespeeld door Rosamund Pike, leidt tot een duo waartussen wat chemie te bespeuren valt. Jack wordt Helens 'lead investigator', met als voorwaarde dat Helen de families gaat bezoeken van de slachtoffers. Jack wil Helen wat menselijkheid meegeven, een trekje dat niet elke advocaat gegeven is, zo blijkt.

Hoe dan ook, het is natuurlijk allemaal te simpel. Intriges, complotten, noem het maar op, het zit er allemaal in. De moorden die binnen 5 minuten opgelost te lijken zijn, blijken meer dan slechts een doorgedraaide scherpschutter. De vraag is wie er nog meer mee te maken heeft, wie er verantwoordelijk is en wie er baat heeft bij de slachtoffers? Bijrollen zijn er verder voor Richard Jenkins en Robert Duvall, die eigenlijk geen introductie meer behoeven. Die krijgen ze dan ook niet.

Zoals ik al zei, een heikel puntje blijft het verhaal. Waar de complotten en intriges nog wel te behappen zijn, geldt dat voor de handelingen van met name Jack niet. Hij is werkelijk waar elke keer op de juiste plek en op de juiste plaats, begint met vrij veel mensen te knokken en is schier onverwoestbaar. De klunzigheid van sommige achtervolgers begint ook wat op te vallen, al heeft Jack Reacher ook zat goede punten.

Wat te denken van gewoon Tom Cruise? Prima kerel hoor. Beetje raar in het echt, maar Tom Cruise in combinatie met actiefilms is afgezien van wat slippertjes zoals Day and Knight goed te doen. Verder is de actie sterk en bevat de film een memorabele achtervolgingsscène met een oude Mustang. Hoe Reacher uiteindelijk weet te ontsnappen aan de achtervolgers is ook simpelweg briljant. Wel weer vreemd is het feit dat Jack Reacher, op weg naar het laatste gevecht, arriveert met slechts een mes. Niet geheel nodig, aangezien hij net terugkomt van de schietbaan.