06-05-2016

Der Staat Gegen Fritz Bauer



Een staaltje Duitse degelijkheid over een typisch Duits onderwerp, namelijk de verwerking van de schuldvraag in het tijdperk na de Tweede Wereldoorlog.

In deze mooie film volgen we procureur generaal Dr. Fritz Bauer die als persoonlijke missie heeft om oorlogsmisdadigers te vervolgen. Furieus is hij als er een door z'n vingers glipt. Hij bevindt zich echter in een lastig parket, want de nazi's uit de oorlog bekleden allerlei hoge posities sinds de beƫindiging van WO II, hetgeen het opsporen van SS'ers die oorlogsmisdaden hebben begaan aanzienlijk bemoeilijkt.


Bauer krijgt hulp van een van zijn aanklagers Karl Angermann. Samen vormen ze een sterk, gedegen team die achter Adolf Eichmann aan gaat. Eichmann, verantwoordelijk voor het deporteren van de Joden, woont in de jaren '50 in Argentiniƫ en aan Bauer de taak om hem voor het hof te slepen, zonder Eichmanns Nazivriendjes op de hoogte te stellen. Een hele opgave, zo blijkt.

Der Staat Gegen Fritz Bauer is een goede film, zij het wat statisch. De cast is ijzersterk, het verhaal zit goed in elkaar, maar wat mist is een tikkie flair. Verrassingen blijven uit en geschiedgetrouw zien we de gebeurtenissen voorbij stiefelen. Prima hoor, en uitstekend om dit in 3 VWO voor de klas Geschiedenis te vertonen, maar in de cinema wil je soms toch wel wat meer.