23-08-2013

Now You See Me

WAARDERING: 3.5 / 5

Magie bestaat niet, maar wanneer vier illusionisten de trucendoos opentrekken en vanuit Las Vegas een bank in Parijs overvallen, zet deze gebeurtenis de FBI (en tot op zekere hoogte de kijker) aan het denken. 

In Now You See Me worden vier talentvolle illusionisten samengevoegd tot The Four Horsemen. De leden zijn Daniel Atlas (Jesse Eisenberg), een arrogante illusionist, mentalist Merritt McKinney (Woody Harrelson) die Char-achtige trucjes uithaalt, de jonge dief Jack Wilder (Dave Franco) en tot slot Henley Reeves (Isla Fisher), voormalig assistente van Daniel Atlas en aanwezig in de film omdat er anders wel erg veel mannen in zouden zitten.

Wil je een film zien met een degelijk verhaal, gelaagde karakters en niet teveel plotgaten, dan is dit geen aanrader. Maar ben je niet zo kritisch, heb je zoiets van 'het is weekend' en wil je gewoon vermaakt worden, dan kijkt deze film heerlijk weg. Now You See Me combineert flitsende beelden met grappige dialogen en visueel aantrekkelijke trucs. Alsof je een show van Hans Klok zit te kijken.

Naast The Four Horsemen, wiens achtergrond op geen enkel moment wordt uitgewerkt, zijn er nog meer sterren aanwezig in de cast. FBI-agent Dylan Rhodes (Mark Ruffalo) wordt bijgestaan door Interpol-agente Alma Dray (Mélanie Laurent) en samen gaan ze op zoek naar het geheim van The Four Horsemen, die midden in een show in Las Vegas een bank in Parijs hebben overvallen. Tevens zijn Michael Caine en Morgan Freeman (die uiteraard de voice-over verzorgt) aanwezig.

Pluspunten zijn de sneltreinvaart waarin de film zich af speelt, de mooie beelden, chemie tussen de personages en de leuke shows en actie. Nadeel is het verhaal, dat eerst heel mysterieus blijft en waarvan vervolgens middels voice-over alle geheimen worden onthuld. Beter was geweest als de makers de kijkers hadden laten gissen, net als in een goede magieshow. Desondanks bevat de film genoeg verrassende elementen om te blijven boeien. Prima vermaak voor het weekend.

20-08-2013

21 & Over

WAARDERING: 3 / 5

Waar 21 & Over de inspiratie vandaan haalt moge duidelijk zijn. Schrijvers Jon Lucas en Scott Moore zijn verantwoordelijk voor de personages uit The Hangover en schrijven en regisseren nu deze film. De film brengt weliswaar niks nieuws, maar aangezien ik al een tijdje dit soort films (The Hangover, Project X) niet meer had gezien, vond ik dit toch behoorlijk vermakelijk.

Het plot is simpel. De veelbelovende student Jeff Chang (Justin Chon) wordt 21 jaar, maar heeft de volgende ochtend om 8:00 een sollicitatiegesprek voor toelating tot de studie geneeskunde. Zijn twee beste maten van vroeger, Miller (Miles Teller) en Casey (Skyler Astin) besluiten hem op te zoeken om van zijn 21e verjaardag een onvergetelijke dag te maken.

De opzet is identiek aan eerdere films binnen het genre. Er wordt gezopen, een slachtoffer moet absoluut de volgende dag ergens zijn en er gaat van alles fout. 21 & Over zou origineel kunnen zijn in de manieren waarop het fout gaat, maar slaagt daar slechts gedeeltelijk in. Veel stukken komen regelrecht uit eerder verschenen werk, zoals de studentenfeesten, beerpong en mannen die in lingerie rondlopen. Ook mensen van het dak afgooien die vervolgens op gespannen zeilen stuiteren doet behoorlijk denken aan Project X. Wel aardig gevonden zijn de Latino SM-studentenvereniging, de Tower of Power en het feit dat de hoofdpersoon de halve film buiten westen is.

De hilarische momenten zijn sporadisch aanwezig. Saai wordt de film echter nooit. Een minpunt zijn de clichés betreffende de bromance tussen Casey en Miller en het voorspelbare plot. Dat semi-sentimentele gedoe hoeft niet zo van mij, in dit soort films. Wel positief is dat de film zich met name beperkt tot studentikoze humor en een overdaad aan naakt en seksistische grappen achterwege laat.

Binnen het genre 'zuipfilms' doet 21 & Over heel aardig mee. Het originele is er natuurlijk wel een beetje vanaf, maar wat overblijft is een vermakelijke film vol prima grappen.