29-11-2016

Fantastic Beasts and Where to Find Them


J.K. Rowling heeft een ware hysterie ontketend, voornamelijk onder vrouwen. Het moment waarop een date op een feestje met haar vriendin op een gegeven moment spreuken uit de boeken zat op te lepelen staat me nog helder voor de geest. De films zelf ben ik eigenlijk grotendeels vergeten.


Die films zijn ook behoorlijk overgewaardeerd, met een tamelijk onnavolgbaar tweeluik als slotstuk. De Harryhype is ondertussen - na een korte pauze - weer verder gegaan, maar gelukkig schrijft Rowling ook andere boeken. En de verfilming daarvan is bijzonder prettig.

Fantastic Beasts and Where to Find Them is gewoon een goede film. Eddie Redmayne is wederom geweldig als de sullige, nerdy Newt Scamander, een behoeder en beschermer van magische dieren die zich in zijn net zo magische koffer bevinden. De film speelt zich af in het Harry Potter universum en vertoont daar bekende kenmerken van - onder andere die spreuken - maar voelt desondanks fris aan. Plot komt er losjes op neer dat de dieren worden bedreigd, terwijl een Obscurus New York onveilig maakt. Aan Newt om de handel op te lossen.

Wat Rowlings nieuwste film vooral had en wat de Potters vaak misten, is de mogelijkheid tot empathie met de karakters. Newt is een goedzak, net als vele anderen in de film. Het verhaal is nu eens niet vergezocht, maar passend bij Newt. Het deed me ook aanzienlijk meer dan al die avonturen van dat hoogbegaafde trio. Aanrader, ook als je Voldemort minder kan waarderen.