02-01-2012

Warrior

Genre: Actie / Drama
Met: Joel Edgerton, Tom Hardy, Nick Nolte, Frank Grillo & Jennifer Morrison
Regie: Gavin O'Connor
Waardering: 4,5/5

Eén januari is een prima dagje om films te kijken. Computer naar beneden, aansluiten op de stereo, even wennen aan de dode/oude bierlucht van de dag ervoor, met z'n 6-en stinken op de bank en een paar filmpjes aanslingeren. De potentiële kater verdwijnt als sneeuw voor de zon na een beetje frisdrank en een fijne film. En dan biedt Warrior vermaak en drama op topniveau.

Warrior volgt het leven van twee jonge mannen. Tommy (Hardy) is ex-marinier en een man van weinig woorden. Hij heeft traumatische gebeurtenissen meegemaakt in de oorlog en is nu weer terug in Amerika. Hij besluit om, net zoals hij dat vroeger deed, te gaan vechten. Tommy zoekt zijn vader (Nolte) op die hij al 14 jaar niet meer heeft gezien. Toen Tommy vertrok was zijn vader nog een alcoholist, maar hij drinkt nu al bijna drie jaar niet meer. Aan de stem van zijn vader kan je nog wel horen dat daar vroeger wat whiskey in is gegaan. De relatie tussen Tommy en zijn vader is stroef, op z'n minst. Tommy haat zijn vader voor wat hij vroeger als dronkelap allemaal heeft gedaan, maar z'n vader kan één ding wel, en dat is iemand klaarstomen voor een gevecht.

Brendan (Edgerton) is het tegenovergestelde van Tommy. Hij is natuurkundedocent, is getrouwd en heeft twee dochters. Zijn vrouw Tess (Morrison) kent hij al vanaf zijn 16e, ze zijn even later getrouwd en wonen nu in een mooi huis in een prima buurt. Er is alleen één probleem. Ze kunnen de hypotheek van het huis niet betalen en de bank dreigt met inbeslagname van hun huis als ze binnen 3 maanden niet een gedeelte van hun hypotheek aflossen. Brendan was niet altijd een natuurkundeleraar, want vroeger vocht hij ook om de kost te verdienen. Brendan besluit te gaan vechten bij wat lokale evenementen om zo wat extra geld bij elkaar te sprokkelen.

Een rijke Wall Street zakenman J.J. Riley, gespeeld door de regisseur, organiseert een groot MMA-toernooi, genaamd Sparta. MMA, Mixed Martial Arts, is een nogal gewelddadige vechtsport, waarin elke vorm van Martial Arts is toegestaan om je tegenstander knock-out te slaan. Of te schoppen. Of te wurgen. 16 MMA vechters zullen deelnemen aan het toernooi en de winnaar krijgt 5 miljoen dollar. De terechte vraag, die ook aan J.J. Riley wordt gesteld, is waarom iemand zoiets zou organiseren. Volgens Riley wilde iedereen altijd al weten wie het sterkste jongetje uit de buurt was en dit toernooi gaat bepalen wie de sterkste man van de wereld is. Het is weer eens wat anders dan vrachtwagens vooruit trekken of 14 fusten bier van A naar B brengen.

Het toernooi is Brendan niet ontgaan en hij gaat volop trainen om mee te kunnen doen. 5 miljoen zal hem voorgoed uit de financiële problemen helpen. Brendan zoekt zijn oude coach Frank Campana (Grillo) op. Ook Tommy wil graag meedoen, maar heeft hele andere motieven. Hij gaat wederom bij zijn vader in de leer en wil een record van een oude Griekse held evenaren. Theogenes zou 1400 keer ongeslagen zijn in een gevecht. 

Wat de film bijzonder maakt is het contrast tussen de twee personages. Tommy is een beest, emotioneel gehavend door de oorlog. Hij voelt zich schuldig, hij is onsympathiek, ronduit grof tegen zijn vader ("I was right. I liked you better when you were a drunk.") en wanneer hij in de ring stapt maakt hij korte metten met iedereen die hij tegenkomt. Zijn vechtstijl past bij zijn karakter. De focus ligt op brute kracht en de meeste gevechten duren maar enkele minuten, want na een paar rake klappen kunnen de meeste tegenstanders afgevoerd worden. Tommy's schuldgevoel voor wat hij in de oorlog heeft gedaan komt fantastisch tot uitdrukking in de gevechten en in de loop van de film wordt duidelijk waarom hij zo bot en hard is.

Brendan heeft hele andere motieven. Zijn bestaan, en dat van zijn vrouw en kinderen, wordt door de bank bedreigd. Hij vecht alleen maar voor het geld en niet omdat hij problemen heeft of zijn frustraties moet botvieren op zijn tegenstanders. Zijn trainer Frank gebruikt Beethoven in zijn trainingsmethode om de vechters kalmte en rust bij te brengen in het heetst van de strijd. Brendans vechtstijl is niet gebaseerd op brute kracht, maar op rustig afwachten tot de tegenstander een fout maakt en dan toeslaan. Hij gebruikt vooral judo-technieken om zijn tegenstanders uit te schakelen.

De gevechten zijn spectaculair. MMA is echt een hele lompe sport, want eigenlijk mag alles. Als een tegenstander op de grond ligt mag je gewoon doormeppen, hetgeen ook gebeurt overigens. Elk gevecht heeft zijn charme en wanneer Sparta begint is het echt smullen van de actie. Op de achtergrond horen we Beethovens 'Ode an die Freude', al is het origineel soms wat bewerkt wanneer de gevechten hun hoogtepunt bereiken. Ook andere bombastische filmmuziek draagt bij aan de sfeer en rijgt de opeenvolgende gevechten aan elkaar.

Warrior is het aangrijpende verhaal van twee jonge mannen die beiden uit noodzaak gaan vechten. Ze zien beiden geen oplossing meer voor hun huidige situatie. Juist het feit dat het niet gaat om de eer, zoals bijvoorbeeld in The Fighter, wordt heel goed gefilmd en is erg indrukwekkend. Het fantastische acteerwerk, met overigens nog een hele goede bijrol van Kevin Dunn als schooldirecteur, zuigt je vanaf het eerste moment in de film en houdt je vast tot aan de mooie ontknoping. Dit is een topfilm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten