04-07-2012

Chronicle

Genre: Drama (84 min.)
Met: Dane DeHaan, Alex Russell & Michael B. Jordan
Regie: Josh Trank
Waardering: 3.5 / 5

Andrew is een eenzaam, intelligent en niet al te sociaal type die thuis problemen heeft. Zijn moeder ligt op sterven en zijn vader is aan de drank en heeft losse handjes. Hij besluit voor 500$ een camera aan te schaffen en zijn vrij oninteressante leven te filmen. Andrew en de camera zijn al vrij snel onafscheidelijk en hij neemt het ding overal mee naar toe. De camera werkt als een soort barrière tussen Andrew en de buitenwereld, waardoor hij nog meer problemen krijgt in de omgang met andere mensen. Andrew gaat altijd naar school met zijn neef Matt (Russell) en Matt haalt Andrew over om naar een schuurfeest te gaan. Daar ontmoeten ze Steve (Jordan) en ze feesten wat terwijl Matt interessant doet met quotes en filosofieën van resp. Jung en Schopenhauer. Op een gegeven moment sleuren Matt en Steve Andrew het bos in omdat ze iets hebben ontdekt. Hun ontdekking blijkt een soort lichtgevend kristal te zijn dat zich onder een grasveld bevindt. Ze gaan naar binnen en wanneer ze wakker worden hebben ze bovennatuurlijke krachten gekregen. Ze zijn telekinetisch geworden. Je weet wel, voorwerpen bewegen op afstand met je hersenen, zoals Obi-Wan dat al deed.

De intro van de film is gewoon een verklaring voor hun krachten, maar verklaringen voor het ontwikkelen van een kracht als telekinese is uiteraard nooit plausibelSuperkrachten, telekinese, vreemde kristallen, het klinkt allemaal wat schraal misschien, maar na de intro wordt de film pas interessant en ook een stuk realistischer. Matt, Andrew en Steve worden goede vrienden en beginnen op grote schaal kattenkwaad uit te halen. Chronicle is, net als het onlangs verschenen Project X, bijna volledig middels handycams en smartphones gefilmd, wat toch een leuk effect geeft. Zeker omdat Andrew na niet al te lange tijd in staat is om de camera te laten bewegen zonder hem vast te houden. 

Chronicle heeft wel wat. Het onderwerp is misschien niet al te origineel, maar het sterke punt van de film is de uitwerking. Men begint niet opeens de misdaad te bestrijden, men komt geen vreemde vijanden tegen die hun superkrachten willen stelen of in andere vreemde situaties waarin superhelden zich altijd bevinden. Na hun vergaring van bovennatuurlijke krachten vervolgen Andrew, Matt en Steve gewoon hun leven en gebruiken ze hun krachten voor wat onschuldige geintjes, die overigens erg vermakelijk zijn. Pas wanneer één van de drie zijn krachten inzet voor een serieus probleem groeit het besef van macht en daarmee ook het gevoel van superioriteit. Dat concept wordt prima uitgewerkt en al snel hebben de drie hun leven niet meer in de hand en in dit opzicht is Chronicle een hele realistische uitwerking van een onrealistisch concept, namelijk superkrachten. Mede daardoor kon ik de film erg waarderen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten