19-11-2012

Lawless

GENRE: Thriller / Drama
CAST: Shia LaBeouf, Tom Hardy, Jessica Chastain, Guy Pierce e.a.
REGIE: John Hillcoat
WAARDERING: 3 / 5
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wat doe je als de overheid - de V.S., 1920 -  besluit om alle drankproductie te verbieden en het land letterlijk droog te leggen? Dan ga je niet bij de pakken neerzitten, maar lekker je eigen drank stoken. De gebroeders Bondurant doen dit in zelfgebouwde distilleerderijen en zien zichzelf als levende legendes, totdat Special Deputy Charlie Rakes hun vermeende onsterfelijkheid probeert aan te tasten. 

Het hele verhaal draait eigenlijk maar om één ding: drank. Na de drooglegging nam de criminaliteit enorm toe. Publieke schietpartijen waren niet ongewoon en men ging over lijken om de drank aan de man te brengen. Er was grof geld mee te verdienen en figuren als Al Capone werden rijzende sterren in de onderwereld.

CRIMINALITEIT EN CORRUPTIE

Jack (Shia LaBeouf), Howard (Jason Clarke) en Forrest (Tom Hardy) Bondurant stoken al jaren drank en hebben maar zelden problemen in hun dorpje. De nieuwe wetgevers willen echter een gedeelte van hun opbrengst. In ruil daarvoor willen ze de Bondurant Boys gewoon laten stoken en handelen. Forrest is hier echter niet voor te porren en maakt met veel gemor, gegrom en een boksbeugel duidelijk dat er niet met hem te sollen valt. Hij vindt zijn gelijke in Special Deputy Charlie Rakes (Guy Pearce), ook geen lieverdje.

Naast de strijd tussen de Boys en Rakes kent de film wat subplots, waarvan er maar een goed is uitgewerkt. Jack, de jongste van de drie, is het slaafje van het stel, maar wil meer. Met Al Capone en Floyd Banner (Gary Oldman) als zijn grote voorbeelden ambieert hij een criminele carrière. Dit tot grote ergernis van Howard en Forrest, die weten dat Jack niet uit het juiste hout is gesneden. Jack is echter niet te stoppen en wordt met schade en schande wijs.

Lawless heeft een hele lading goede acteurs, maar weet er niet optimaal gebruik van te maken. Tom Hardy loopt te zuchten en steunen en legt het er nogal dik bovenop allemaal. Hij heeft het moeilijk, en je moet toegeven dan zijn karakter in de film behoorlijk wat ellende ondergaat, maar z'n gegrom begint na een tijdje irritant te worden. Zelfs een naakte Jessica Chastain kan hem niet tot een volzin dwingen. Jason Clarke is een dwaze gek die maar nauwelijks iets toevoegt en Shia LaBeouf zou wat rimpeltjes moeten kweken voordat hij dit soort rollen accepteert. 

AANGENAME VERRASSING

Wel een aangename verrassing is de verschijning van Jessica Chastain (Tree of Life, Take Shelter) die met haar rode haren, rode jurk en rode nagellak een mooi plaatje vormt en zo uit 1930 lijkt te zijn weggelopen. Helaas is ook haar rol vrij beperkt en wordt haar stadse achtergrond niet voldoende verwerkt in het script om haar interessant te houden.

Het hele idee dat de Bondurant Boys sympathieke gangsters moeten zijn komt niet echt over. Alleen Jack weet wat sympathie op te wekken, maar onderneemt vervolgens allerlei stomme acties, waardoor de waardering voor hem ook niet groter wordt. Eigenlijk weet geen enkel personage - misschien met uitzondering van een flink overdreven vertolkte Special Deputy - echt realistisch over te komen, waardoor de film niet meer is dan een bonte verzameling historische figuren die weliswaar voorkomen in een aardig verhaal, maar zelden tot nooit de show weten te stelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten