14-01-2013

The Hobbit: An Unexpected Journey

GENRE: Fantasy
CAST: Martin Freeman, Ian McKellan, Richard Armitage e.a.
REGIE: Peter Jackson
WAARDERING: 4 / 5
------------------------------------------------------------------------------------------------

Mensen klagen altijd over verfilmingen. Bij LOTR was de klacht dat de films niet gedetailleerd genoeg waren, want personages als Tom Bombadil waren niet verfilmd. Nu neemt Peter Jackson eens goed te tijd om alles en iedereen uit te diepen die er in The Hobbit te vinden zijn, is het weer niet goed en wordt hij beticht van films maken om commerciële doeleinden. Als echter alle films die gemaakt worden wegens commerciële doeleinden zo mooi en sprankelend zijn als The Hobbit, hoor je mij niet klagen. 

Een stukje verhaal, voor degenen die het boek niet kennen. De op goud beluste dwergen zijn door een draak genaamd Smaug van hun moederland verdreven - draken houden ook van goud in het LOTR universum - en de dwergen willen dit land, Erebor, terug veroveren. Er wordt een gezelschap dwergen opgericht en samen met de hobbit Bilbo en tovenaar Gandalf gaan ze op avontuur. Rivendell wordt aangedaan, maar ook minder idyllische omgevingen als Goblin-Town met zijn weerzinwekkende koning passeren de revue.

The Hobbit is wederom een episch sprookje dat actie (veel wargs, orcs en zelfs gigantische reuzen in de Misty Mountains) en verhaal goed combineert. Nog meer dan in de LOTR-trilogie ligt de nadruk op de personages en krijgt iedereen ruim de tijd om geïntroduceerd te worden. Met name Thorin Oakenshield (Armitage) die het gezelschap leidt, wordt goed uitgewerkt. Gandalf (McKellan) en Bilbo (Freeman) zijn natuurlijk in zekere mate al bekend. Ook oude bekenden, zoals Radagast The Brown (Sylvester McCoy), Elrond (Hugo Weaving), Saruman (Christopher Lee) en zelfs Frodo (Elijah Wood) hebben een glimprol. 

The Hobbit is misschien niet het meest originele project van 2012 en je verlaat niet ondersteboven van verbazing de bios, maar wat hadden mensen eigenlijk verwacht? Het is maar een klein boekje, van origine geschreven voor kinderen. Peter Jackson vervangt het kinderlijke - pratende dieren etc. - door duistere omgevingen en weet zo een volwassen publiek aan te spreken met de typische Tolkienhumor en prachtige beelden die ook LOTR kenmerken. Van een klein boekje maakt Peter Jackson een grootse film. Hulde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten