31-05-2016

Louis Theroux: My Scientology Movie



Ja Louis, daar zat je dan, in Eye je film te promoten. Sfeertje van College Tour hing er, regisseur John Dower was er ook, en je deed een beetje quasi nonchalant. Zoals altijd eigenlijk, wat dat betreft is er weinig veranderd. Nu eens niet een documentaire, maar een film. Althans, qua titel. Is gewoon een documentaire dit. En niet zo'n goede.



De kracht van Louis Theroux is z'n onnozelheid, dat sociaal schichtige dat hij in zich heeft. Vroeger maakte hij al kleine filmpjes en hing hij de clown uit, zag ik toen hij bij College Tour was. Je plaatst hem tussen de meest radicale mensen en hij blijft altijd zichzelf, zich constant afvragend wat z'n omstanders beweegt. De mensen die hij tijdens documentaires om zich heen verzamelt zijn vaak zo doordrenkt van hun ideologie dat ze honderduit vertellen en Louis' wat dommige vragen beantwoorden. Ze leggen hem nog maar eens dunnetjes uit wat hij niet lijkt te begrijpen. Precies zoals 'ie het graag heeft.

Na de Ultra Zionists, Neo-Nazi's, Homohaters en de Westboro Baptist Church moet nu Scientology eraan geloven. Een makkelijk doelwit, zo geeft hij zelf in de Q&A toe, dat wel, maar hij wil graag doorgronden wat de mensen binnen Scientology drijft.

Er is echter een probleem. Een groot probleem, zo blijkt, want Scientology heeft het niet zo op journalisten. Theroux krijgt op geen enkele manier toegang tot de sekte met aan het hoofd de machtige leider David Miscavige. Dus hij regelt een paar ex-Scientology leden en besluit om met een groep acteurs mijlpalen uit de geschiedenis van Scientology na te spelen.


Die ex-Scientology leden komen bekend voor als je Scientology: Going Clear hebt gezien. Een documentaire die weliswaar eenzijdig is, maar ook extreem indrukwekkend. Zelfs als je de verhalen van de ex-Scientology leden met een kilootje zout neemt, gebeuren daar extreme dingen. Theroux zag de docu ook en vond dat niet tot uiting kwam waarom mensen in de eerste plaats Scientology aantrekkelijk vonden. Klopt, Louix, heb je gelijk in. Wel jammer dat dat uit jouw film ook niet naar voren komt.

Het meest indrukwekkende van Theroux' film is de acteur die David Miscavige speelt: Andrew Perez. De jonge acteur is echt een geweldenaar en een genot voor het oog. Hij gaat helemaal uit z'n plaat tijdens een meeting, heeft ontmoetingen met supersterren (zoals Tom Cruise) en leidt Scientology met zeer harde hand. Maar naast deze bijzondere ontdekking is er weinig nieuws onder de zon. En dat is jammer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten