10-05-2011

Kill The Irishman

Genre: Crime / Thriller
Met: Ray Stevenson (Book of Eli), Val Kilmer, Christopher Walken
Waardering:  3.5/5

Een film over het waargebeurde verhaal van Danny Greene (Stevenson). Een Ierse crimineel en maffiosi die zich langzaam omhoog werkt in de onderwereld. Dat gaat meestal niet op diplomatieke wijze, maar met veel geweld en bommen. Zijn daden zetten hem in de schijnwerpers en naarmate hij meer vrienden om zich heen verzameld zijn er ook steeds meer mensen die hem willen vermoorden. Zowel aan de kant van de politie (Kilmer speelt een rechercheur, genaamd Joe. Hij is tevens de verteller van het verhaal.) als aan de kant van de maffia krijgt hij steeds meer vijanden. Danny Greene was in de jaren '70 in Cleveland een beruchte crimineel, voornamelijk omdat er veel pogingen zijn gedaan om hem te vermoorden. De film is ook wel bekend onder de titel `Bulletproof Gangster', al wordt hij vaker opgeblazen dan beschoten.

De film is een typische misdaad/gangsterfilm en doet me heel erg denken aan de `Mesrine' films. Vincent Kassel is steengoed in die films, de films zelf zijn dat ook trouwens. Stevenson zet Danny Greene sterk neer. Hij is niet zo charismatisch als de Franse Kassel, maar meer een stugge Ier, die geen angst kent en keihard is. Verder lopen er allerlei andere figuren rond die ook in allerlei andere gangsterfilms zitten (in Goodfellas bijv.). Er zitten ook een paar acteurs uit `The Sopranos' tussen. Christopher Walken heeft een vette rol als maffiosi. Z'n ijzige blik en rustige voorkomen doen het goed en als gangster is hij zeer overtuigend. Ook Vinnie Jones is van de partij, als één van de vrienden van Danny. Hij heeft niet bijzonder veel tekst en speelt z'n wat standaard gangsterrol.

Men rijdt rond in mooie klassieke wagens en de bommen worden tot ontploffing gebracht met een afstandsbediening met antenne en één rood knopje erop. Het ziet er beter uit dan met een GSM. De kleding, wapens, bommen en auto's dragen allemaal bij aan het typische oude maffiagevoel. Er worden in de film oude beeldfragmenten uit de jaren '70 gebruikt, iedereen rookt en de muziek is afkomstig van een stel doedelzakken. Ja, Cleveland in de jaren '70 is sfeervol, in ieder geval in deze film. 

De film bevat wel wat overbodige personages. Zo is Joe niet zo belangrijk voor het verhaal, maar het zal wel met de historische juistheid te maken hebben. Hetzelfde geldt voor wat maffiosi, er zijn er wel 15 van denk ik. Ook is het soms niet helemaal duidelijk wie er nu bij wie hoort, maar over het algemeen is de film goed te volgen. Al met al is het best een geslaagde gangsterfilm geworden. Niet zo goed als `Mesrine' of `American Gangster', maar wel het kijken waard dankzij een prima verhaal en een sterke cast die naar behoren acteert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten