09-05-2011

Tucker and Dale vs. Evil

Genre: Komedie / Horror
Met: Tyler Labine, Alan Tudyk, Katrina Bowden (30 Rock)
Waardering:  4.5/5

Het genre horror leent zich goed voor een komedie, zo blijkt ook uit deze film. Films als `Zombieland' en `Shawn of the Dead' behoren tot de grappigste films die ik ken. De bloederige scènes in combinatie met vaak droge opmerkingen en zwarte humor zijn een gouden combinatie. `Zombieland' en `Shawn of the Dead' gebruiken zombies om hun grappen mee uit te halen, deze film gebruikt een groepje studenten.

De studenten, een stuk of 8, gaan op vakantie in West Virginia. Vol goede moed, drank en drugs besluiten ze om te gaan kamperen in de uitgestrekte bossen. In die bossen staat ook het vakantiehuisje van Tucker (Tudyk) en Dale (Labine), twee lokale hillbillies. Tucker en Dale gaan hun huisje wat opknappen, bier drinken en een beetje vissen, terwijl de studenten elkaar spannende verhalen vertellen en een stukje gaan zwemmen in de rivier. Eén van de studenten, Allison (Bowden), valt van een rots en raakt bewusteloos. Tucker en Dale zien dat, redden haar en brengen haar naar het hutje. De rest van de studenten neemt aan dat Tucker en Dale moordenaars zijn, geholpen door de verhalen, en gaan op pad om Tucker en Dale uit te schakelen en Allison te redden. Ze worden geleid door Chad (Jesse Moss) die zich al snel van zijn slechtste kant laat zien. Door Chad's slechte invloed loopt de reddingsactie, die überhaupt overbodig is, volledig uit de hand, met een fantastische film als gevolg.

Tucker en Dale zijn twee hele schattige personages. Ze doen geen vlieg kwaad en willen gewoon een goeie tijd hebben. Tucker is wat dominant en vertelt Dale wat hij moet doen, hoe hij vrouwen moet versieren en dat hij wat meer voor zichzelf moet opkomen. Tucker vertelt Dale in de auto dat Dale een minderwaardigheidscomplex heeft, waarna Dale aandachtig zijn handen bestudeert en dit glashard ontkent. Dale is nogal onnozel, maar wanneer Dale iets hoort onthoudt hij het gewoon en kan hij alles reproduceren, zonder dat 'ie weet wat het betekent. Verder is Dale super aandoenlijk. Al vrij snel heb je sympathie voor de hoofdpersonen. Chad daarentegen is zo'n arrogant, klein opdondertje, met serieuze psychische problemen. Hij speelt het goed. Zijn ideeën over hillbillies en z'n agressieve neigingen maken de film soms spannend, maar lang duurt het nooit omdat de grappen elkaar snel opvolgen. De balans tussen verhaal, actie en grappen is goed en één van de redenen waarom deze film zo'n succes is.
 
Na een half uurtje wordt de film echt hilarisch. Tucker en Dale proberen in hun onnozelheid te begrijpen waarom de studenten Allison proberen te redden. Ze hebben op geen enkel moment in de film door dat ze er misschien wat verwilderd uit zien en worden aangezien voor criminelen. Ook kennen ze het concept vooroordelen niet. Tucker komt tot de conclusie dat de studenten wel een `suicide-pact' moeten zijn, waarop Dale antwoordt: "Oh my God, that makes so much sense!". Heel veel grappen werken en de chemie tussen Tucker en Dale is heel sterk. De dialogen zijn prima, vaak grappig en goed getimed. Allison loopt niet alleen mooi te wezen, maar heeft ook een leuk aandeel in het verhaal.

Een goede setting, sfeervolle hillbilly-muziek en hilarische scènes zorgen voor een hele grappige komedie. De aandoenlijke Tucker en Dale maken het geheel helemaal af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten