26-05-2011

The Lincoln Lawyer

Genre: Crime / Thriller
Met: Matthew McConaughey, Marisa Tomei, Ryan Philippe, William H. Macy
Waardering:  5/5

Mick Haller (McConaughey) is de `Lincoln Lawyer', vernoemd naar de auto waar hij in rijdt. Mick rijdt niet zelf, want hij heeft een chauffeur, Earl. Earl fungeert ook als DJ en weet allemaal coole deuntjes uit de radio te toveren. De mooie, zwarte Lincoln is niet alleen het vervoermiddel van Mick, maar ook zijn kantoor. Andere mensen weten dat ook en een motorbende weet hem zelfs ook tijdens het rijden te vinden, wat wel opmerkelijk is natuurlijk. Ik bedoel, wat is de kans... In de film bevindt Mick zich in de rechtszaal of in de Lincoln, op veel andere plekken is hij niet te vinden. Wanneer hij vertrouwelijke gesprekken in de Lincoln heeft moet Earl een koptelefoon opzetten, zodat de informatie vertrouwelijk blijft, maar daar houdt het qua professionele integriteit ook wel mee op. Doordat hij ethisch gezien op z'n minst de grenzen op zoekt (en er vaak overheen gaat) is hij ook een zeer gehaaide en succesvolle strafrechtadvocaat. Hij is superglad, charismatisch, humoristisch, een tikje arrogant en hij weet allerlei tuig uit de bak te houden. Maar dat heeft zo zijn keerzijdes. Eén van die keerzijdes is dat zijn vrouw Maggie (Tomei), die openbaar aanklager is, hem heeft verlaten. Mick en Maggie hebben in het verleden regelmatig tegenover elkaar gestaan en werk en privé gescheiden houden bleek lastig. Voor de verandering (in films dan) hebben Mick en Maggie nog wel prima contact, ook wel eens leuk om te zien.

De film begint met wat random rechtszaken, totdat Mick wordt benaderd door Louis Roulet. Louis wordt vertolkt door Ryan Philippe, die ik vooral herkende uit `Cruel Intentions'. Die film is oud en er zijn 2 of 3 verschrikkelijke sequels op gemaakt, maar het origineel is zeker het kijken waard. Het is ook de enige film waar Sarah Michelle Gellar (Buffy) een degelijke rol (de geflipte, manipulatieve halfzus) speelt, voor zover ik weet. Louis is een rijkeluiskindje die ervan wordt verdacht een prostituee te hebben mishandeld in haar eigen huis. Louis claimt onschuldig te zijn en zegt dat de prostituee slechts uit is op zijn geld. De rest van de film gaat over de spannende en intrigerende rechtszaak die volgt, waarin de emoties hoog zullen oplopen. 

Mick wordt verder bijgestaan door Frank Levin, fantastisch geacteerd door William H. Macy. Macy, een geweldige acteur (Fargo!), is het hulpje van Mick en helpt hem om info te verzamelen op niet altijd legale manieren. Hij is deels de reden dat Mick zo succesvol is. Naast het werk zitten ze regelmatig in de kroeg zichzelf te bezatten en mooie gesprekken te voeren, die vooral over het werk gaan. Ze maken elkaar met enige regelmaat belachelijk en de dialogen tussen de twee zijn tof. De film zit vol met kleine, toffe dingetjes, variërend van kleine venijnige opmerkingen tot details op de achtergrond die het verhaal verhelderen. Het verhaal dat ik erg kon waarderen overigens, met een goede mix van spanning en rechtszaal-scènes, waarbij in het laatste geval de genialiteit van Mick mooi naar voren komt.

De drie sterke acteurs, het goede verhaal en de talrijke details maken dit een hele fijne thriller. Zeker een aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten