01-03-2012

Immortals

Genre: Actie / Avontuur
Met: Henry Cavill, Mickey Rourke, Luke Evans, John Hurt & Freida Pinto
Regie: Tarsem Singh (The Cell)
Waardering: 3/5

Immortals vertelt het verhaal van Theseus, die de mensheid moet behoeden van eeuwige duisternis wanneer de kwade koning Hyperion op het punt staat de mensheid te vernietigen. In de introductie wordt een spoedcursus Griekse mythologie gegeven, waarin duidelijk wordt dat de Titanen opgesloten zitten in een berg, De Tartarus. Middels een boog, de Boog van Epirus, wil koning Hyperion die Titanen bevrijden. Waarom precies is niet helemaal duidelijk, want als Hyperion de geschiedenisboeken erop na had geslagen had hij geweten dat de Titanen zich niet zomaar laten overheersen door een sterveling. Hoe dan ook, koning Hyperion roeit half Griekenland uit, inclusief vrouwen, kinderen, priesters en orakels, om de locatie van de boog te achterhalen. Waar die berg staat is namelijk wel bekend.

Nou klopt dit verhaal van geen kant, want Hyperion was zelf een Titaan en in de berg zaten Giganten opgesloten, geen Titanen. Hyperion zou niet de mensheid, maar de Olympiërs (Zeus en cohorten) willen verslaan en dan zijn die Giganten wel nuttig. Theseus had bovendien bijzonder weinig te maken met Hyperion, Titanen of iets in die geest. Theseus was meer een soort Herakles (Hercules) figuur die een aantal keer een onderonsje had in de Onderwereld en dat soort dingen. Het hele zooitje is dus wat losjes bij elkaar geplukt en mocht je de Griekse mythologie door en door kennen dan ga je je hier waarschijnlijk aan storen, maarja, die kans is niet zo groot lijkt me. Het resultaat is toch wel een aardige film geworden, al zal mijn oude leraar Grieks daar anders over denken.

Theseus is een rechtschapen persoon, gespeeld door Henry Cavill wiens borstkas imposanter is dan zijn acteerkunsten. Hij is buitengesloten in zijn dorp, omdat hij een bastaard is. Hij is jarenlang getraind in vechtkunst door een personificatie van Zeus, gespeeld door de onsterfelijke John Hurt. Samen met Phaedra (Pinto), toch één van de betere Orakels die ik sinds tijden gezien heb, beleven ze allerlei avonturen. Phaedra weet namelijk waar de Boog ligt, ze is een Orakel en die weten dat soort dingen, en langzaam maar zeker leidt ze Theseus naar zijn bestemming. Dat Hyperion daar mede in voorkomt zal geen verrassing zijn.

Hyperion is het pure kwaad. Hij vermoordt de meeste mensen die zijn pad kruisen en wanneer hij dat niet doet komen ze er vaak niet zonder een fikse wond of missende onderdelen vanaf. Hyperion wordt lekker bruut neergezet door Muckey Rourke, wiens hoofd altijd geschikt is om een bad guy te spelen. Zijn gigantische leger met indrukwekkende wapenuitrusting is bijzonder effectief en de film bevat een heel aantal spectaculaire vechtscènes. Zelfs de Goden onder aanvoering van Zeus (Evans) komen nog even langs om wat bikkelharde vechtmoves ten tonele te brengen, dat allemaal voor het vermaak natuurlijk.

En daar gaat het ook om. Vermaak. Het lukt aardig, met veel bloed, ledematen, mooi gefilmde, uitgestrekte landschappen en bombastische muziek, maar waar het aan schort is toch een beetje inhoud. Het is een krap zesje wat mij betreft, maar ik heb me op zich prima geamuseerd met deze hack 'n' slash, mythologische avonturenfilm. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten