04-10-2012

Comme Un Chef

GENRE: Komedie (84 min.)
CAST: Jean Reno, Michaël Youn, Raphaëlle Agogué e.a.
REGIE: Daniel Cohen
WAARDERING: 3 / 5
-------------------------------------------------------------------------------------------

De Fransen kunnen lekker koken. De Fransen kunnen leuke komedies maken. Het ligt dan ook voor de hand om een komedie over eten, chefs, driesterrenrestaurants en haute cuisine in Frankrijk plaats te laten vinden, het te laten regisseren door een Fransman en Jean Reno de hoofdrol te geven. Zo gezegd, zo gedaan.

Het resultaat is Comme Un Chef, waarin Jacky Bonnot (Michaël Youn) een kookfanaat is en allerlei culinaire maaltijden bereidt. Hij volgt alle toonaangevende kookprogramma's op de voet, bestudeert elk gerecht en is groot fan van Alexandre Lagarde (Jean Reno). Wanneer de twee elkaar toevallig tegenkomen en Alexandre het eten proeft van Jacky is hij onder de indruk van zijn kookkunsten. Hij neemt Jacky aan als stagiair - dus onbetaald - in zijn driesterrenrestaurant. Dit tot grote ontzetting van Jacky's zwangere vriendin Béatrice (Raphaëlle Agogué) die de stapel rekeningen gestaag ziet groeien.

Koken is populair, hebben de makers ongetwijfeld gedacht. Realityshows zoals Topchef, gevuld met kandidaten die denken dat koken hun leven is, maar die eigenlijk een inhoudsloos beroep willen compenseren, zijn niet meer weg te denken van de buis. De kandidaten willen erkenning, glorie en een eigen restaurant. Wat ze krijgen is kritiek, een zure blik en inzicht in het feit dat ze niet eens fatsoenlijk een zalm kunnen garen. De techniek van de kandidaten wordt betwijfeld en regelmatig is het zoetje en zuurtje afwezig. Julius Jaspers kan het weten - hij proeft ongetwijfeld meer dan hij kookt.

Maar zelden zie je iemand die kan tippen aan de kunsten van Kranenborg en Jaspers. Nooit eigenlijk. Talent is schaars, het commerciële belang groot. Jacky Bonnot zou deze chefs kunnen toppen, maar zijn passie ligt bij het voedsel, de gastronomie, het praten tegen groenten en het precisiewerk tijdens de bereiding. Hij tovert het ene prachtig gefilmde gerecht na het andere op tafel en Topchef zou zijn eer te na zijn. Roem interesseert hem niet. Jacky heeft niks te bewijzen tegenover zichzelf - hooguit tegenover zijn vriendin. 

Dit ligt heel anders voor Alexandre, die zich jaar in jaar uit moet heruitvinden en de jury moet bewijzen dat hij zijn drie sterren waardig is. Dit lukt al vijftien jaar lang met zijn pittoreske driesterrenrestaurant, maar het gaat ten koste van het contact met zijn familie. Zijn vrouw heeft hem verlaten en zijn dochter spreekt hij nog maar nauwelijks. 

Een ongedwongen, romantische, typisch franse sfeer is kenmerkend voor de franse komische cinema. Films als Amélie Poulain, Micmacs à Tire-Larigot, en Potiche teren hierop, in combinatie met een goede cast. Continue glimlach gegarandeerd. Heel soms weten niet-franse regisseurs een zelfde soort sfeer te creëren, zoals bijvoorbeeld Martin Scorsese met Hugo. Het recept wordt ook gebruikt voor Comme Un Chef, maar de balans in dit gerecht ontbreekt een beetje. Reno en Youn hebben net niet die chemie waar je op hoopt. Het verhaal is te lineair, niet spannend genoeg, niet verrassend en slechts een herhaling van zetten die we al eerder gezien hebben, maar dan beter.

De leukste stukken in de film zijn scènes waarin het ridiculiseren van moleculair koken - een hele eend reduceren tot een blokje ter grootte van een dobbelsteen - centraal staat. Dat cynisme aangaande haute cuisine fantastisch kan werken werd al eerder bewezen door The Trip, waar klassieke Engelse humor en totaal onbegrip van haute cuisine werden gecombineerd tot een fenomenale komedie. Je kon je prima verplaatsen in Rob Brydon en Steve Coogan, omdat ze geen idee hebben wat ze eten en met het uur meliger worden van de manier waarop ze het voedsel gepresenteerd krijgen. 

Iets dat zou moeten werken - franse humor over driesterrenvoedsel - werkt niet. Een komedie over iets elitairs als haute cuisine zou ditzelfde concept belachelijk moeten maken, maar in plaats daarvan omarmen ze het en laten ze de hoofdpersonen uitgroeien tot magistrale chef-koks. Jezelf verplaatsen in Jacky of Alexandre wordt vervolgens schier onmogelijk. Denk je dat wel te kunnen dan moet je serieus deelname aan Topchef overwegen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten