03-10-2012

Fetih 1453

GENRE: Oorlog / Drama (160 min.)
CAST: Devrim Evin, Ibrahim Celikkol, Dilek Serbest e.a.
REGIE: Faruk Aksoy
WAARDERING: 2.5 / 5
----------------------------------------------------------------------------------------

Er zijn van die personen wiens leven zo veelzijdig is geweest dat het nauwelijks in één film past. Ook niet wanneer die film 160 minuten duurt. Toch hebben de makers van Fetih 1453 een poging gedaan om de belangrijkste mijlpaal uit het leven van Sultan Mehmet II te verfilmen. 

Sultan Mehmet II (Devrim Evin) staat aan het begin van de uitbreiding van het Ottomaanse Rijk. Hij wordt ook wel Fetih Mehmet genoemd, hetgeen Mehmet de Veroveraar betekent. In 1453 veroverde Mehmet namelijk Constantinopel - vandaar de titel - en daarna zal onder zijn heerschappij het Ottomaanse Rijk (Turkije) expanderen tot haar hoogtepunt in 1683. Ook later nog, zelfs tot aan de 20e eeuw, zal het rijk blijven voortbestaan. Geen onbelangrijke kerel dus, die Mehmet II.

DE PROFEET

Na het overlijden van de vader van Mehmet II, Murat II, belooft Mehmet II hem om de profetie van Mohammed te volbrengen. Dé Mohammed, in dit geval. De Profeet zou hebben voorspeld dat Constantinopel (Istanbul) veroverd zal worden en Mehmet II ziet dit als zijn roeping. Onder het mom van `geschiedenis wordt niet geschreven door lafaards' wil Mehmet II alles in werk stellen om Constantinopel te veroveren. De stad is op dat moment nog in het bezit van het Byzantijnse Rijk, zeg maar het huidige Griekenland dat in die tijd een restant van het Romeinse Rijk was. 

Voor zover ik kon nagaan is Fetih 1453 historisch gezien vrij accuraat. Een heel aantal feiten, waaronder een immens kanon en het vervoeren van schepen over land, zitten zowel in de film als in het desbetreffende Wikipedia artikel. Wat de film ook sterk maakt is het mooi in beeld brengen van oude kunsten, zoals het vervaardigen van het kanon en het bouwen van een fort. De belegering van Constantinopel is een kolossale aangelegenheid en moet, zeker voor de tijd, een epische strijd geweest zijn hetgeen in principe een verfilming waardig is. 

CHAOTISCH

In principe, want Fetih 1453 heeft weliswaar een prima uitgangspunt, maar is op meerdere fronten rommelig en onoverzichtelijk. De film begint met het introduceren van de drie machthebbers in Europa op dat moment: de Ottomanen, de Byzantijnen en de Paus, die het christendom vertegenwoordigd. Tussen deze drie vinden diplomatieke handelingen plaats die nauwelijks te volgen zijn, omdat de film maar blijft springen tussen alle facties. Het tweede gedeelte van de film is de strijd om Constantinopel. Deze is qua beeld en regie chaotisch en muzikaal gezien is het bombastisch en ietwat overdreven, vooral tijdens dramatische scènes. Wel heel goed is het geluid, want tijdens de gevechten vliegen de pijlen je om de oren.

Grootste misser is het feit dat Fetih 1453 veel diepgang mist. Zelfs de hoofdpersoon, Sultan Mehmet II, wordt maar nauwelijks uitgewerkt. Personages missen achtergronden, worden uit het niets opgevoerd en krijgen simpelweg het stempel `goed' of `slecht'. Dat komt mede omdat de film van Turkse makelij is en een eenzijdig verhaal vertelt. Bovendien spreekt iedereen Turks, inclusief de Paus, weliswaar met een Gregoriaans koor op de achtergrond. De kant van de christenen en de Byzantijnen blijft wat onderbelicht, al stoorde me dat niet zo. Er zijn zat films waarbij het andersom ook zo is. Verder valt het beperkte budget op, zeker wanneer je kijkt naar de special-effects. Het kan slechter, maar goed is anders. 

Ik vond de film persoonlijk wel interessant. Geschiedenis, een keertje uit niet-Westers oogpunt bekeken, vind ik tof. Maar als film zijnde komt Fetih 1453 toch echt wat te kort. Het duurt veel te lang, mist diepgang, is onoverzichtelijk en matig geregisseerd. Een gemiste kans, want het leven van Mehmet II lijkt genoeg materiaal te bieden voor een degelijke film. Fetih 1453 is echter verre van degelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten