09-10-2012

The Bourne Legacy

GENRE: Thriller / Actie (135 min.)
CAST: Jemery Renner, Rachel Weisz, Edward Norton e.a.
REGIE: Tony Gilroy
WAARDERING: 3.5 / 5
--------------------------------------------------------------------------------------------

Ik zou wel eens een koffer met daarin een snipergeweer willen hebben, de koffer openmaken, het geweer binnen vijf seconden in elkaar zetten en met drie schoten een onbemande drone uitschakelen in Alaska. Maar alas, ik woon in Nederland. Dan maar films kijken waarin dit gebeurt. The Bourne Legacy is zo'n film. 

Jason Bourne is parallel aan The Bourne Legacy volop bezig met het zaaien van dood en verderf. Het begint de media en andere instanties ook op te vallen. De National Research Array Group (NRAG) onder leiding van Eric Byer (Edward Norton) besluit Treadstone en Outcome te stoppen om verdere blootstelling te voorkomen. De verzamelde data is belangrijker dan de projecten op zich, dus termineert hij de projecten voordat de media of de politiek moeilijke vragen gaan stellen. Proefkonijn Aaron Cross (Jeremy Renner) en wetenschapper Dr. Marta Shearing (Rachel Weisz) zijn losse eindjes binnen Outcome. Dat betekent dat er 50 mensen heel hard hun best gaan doen om je op te sporen en je te vermoorden, maar uiteindelijk falen. Omdat je zo goed bent opgeleid. En omdat het publiek niet houdt van geslaagde doofpotaffaires. 

BOURNE ZONDER BOURNE

De vergelijking met Jason Bourne ligt zo voor de hand dat je hem wel moet maken. En dan valt op dat Bourne een complexer, rauwer en realistischer karakter is dan Cross. Matt Damon en Jeremy Renner spelen beiden overtuigend, maar het script doet Cross de das om, omdat er te weinig aandacht wordt besteed aan zijn persoonlijkheid en achtergrond. Teveel ligt de nadruk op de geheime organisaties waar er ondertussen zoveel van zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Elke geheime organisatie bestaat uit een kamer vol mensen met headsets, turend naar beeldschermen die ze hopelijk op `het grote scherm' mogen zetten. Zo weet hun baas, en de kijker, wat er belangrijk is. Daarnaast zien we vele overbodige scènes die onze helden niet of nauwelijks dichter bij hun doel brengen, maar eerder het tegenovergestelde bereiken. Niet dat ik me verveelde, maar om dit verhaal te vertellen heb je geen 135 minuten nodig.

Wel beter dan in de trilogie is de ondersteunende cast. Rachel Weisz houdt zich goed staande tussen al het geweld en voegt echt iets toe aan de film. De vrouwelijke personages die Jason Bourne tegenkwam deden dat amper en bleven nooit lang onder de levenden. Edward Norton, een van mijn favoriete acteurs, is ook van de partij. Na het dramatische Stone speelde Norton onlangs in het geniale Moonrise Kingdom en ook hier is hij erg overtuigend als autoritaire slechterik.

THE GREAT ESCAPE

Aaron Cross is een ex-militair en nu onderdeel van Outcome. Hij traint in Alaska en is bovengemiddeld intelligent en fysiek ontwikkeld. Hij staat garant voor wat harde, lompe gevechten en kent mooie tactieken die in een spionagethriller niet mogen ontbreken. Hij redt er zo vaak het leven van Dr. Shearing mee dat ze er haast gewend aan moet raken. Dr. Shearing op haar beurt is diep verwikkeld in complex genetisch onderzoek en wil het liefst niet nadenken over de consequenties, maar gewoon wetenschap bedrijven. Een intern conflict dat aardig is uitgewerkt en pas goed tot uiting komt wanneer ze zich realiseert dat haar proefpersonen ook buiten het laboratorium buitengewone dingen doen.

Omdat de film zich op hetzelfde moment afspeelt als de trilogie is het niet mogelijk om simpelweg naar Amerika te gaan en daar de boel eens flink op zijn kop te zetten. Ten eerste deed Jason Bourne dat al, en ten tweede heeft Jason Bourne dat nog niet gedaan in deze film. Maar vanuit Langley, of waar de hoge piefen zich ook mogen bevinden, worden Aaron en Marta wel opgejaagd. The Bourne Legacy beperkt zich dan ook vooral tot de beschrijving van Outcome, het introduceren van de nieuwe personages en is verder niet meer dan een grote ontsnapping. 

LARX-3

The Bourne Legacy is spannend, het acteerwerk is sterk en het verhaal is prima geschreven. Puntje van kritiek is de regie. Vooral tijdens de actiescènes is The Bourne Legacy onoverzichtelijk. Een onrealistische achtervolging door de drukke straten van Manilla, in de Filipijnen, is qua camerawerk chaotisch en duurt te lang. Bovendien worden ze achtervolgd door een LARX-3, hetgeen in essentie een onverwoestbare Aziaat is. Het zou me niks verbazen als hij in het tweede deel terugkeert als cyborg met zo'n rood oogje en vraagt naar John Connor.

The Bourne Legacy is een spionagethriller die probeert dezelfde sfeer neer te zetten als de voorgaande films over Jason Bourne. Het ontbreekt de film aan rauw realisme. De schrijver van de trilogie, Tony Gilroy, is gaan regisseren, waar zowel de regie als Gilroy's script onder te lijden heeft. Met echter drie nieuwe, ijzersterke acteurs en een kaskrakend Bourne-universum hebben de makers een formule in handen waar menig vervolg uit te persen valt. Iets dat ze ongetwijfeld van plan zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten