17-12-2012

Martha Marcy May Marlene

GENRE: Drama / Thriller
CAST: Elizabeth Olsen, Sarah Paulson, John Hawkes e.a.
REGIE: Sean Durkin
WAARDERING: 3.5 / 5
-------------------------------------------------------------------------------------------

De Olsen-twins kennen we, of je het nou leuk vindt of niet. Voor de mensen die ze niet leuk vinden is er goed nieuws, ze hebben namelijk een zusje die wel wat kan. En dat laat ze zien in deze film.

Elizabeth Olsen, het zusje van, heeft de hoofdrol in een beklemmende thriller die menig kijker nog wel even bij zal blijven. Een fenomeen waar maar weinig mensen wat vanaf weten, namelijk sektes, zijn altijd een goede bron voor films. Neem Eyes Wide Shut, of het meer recentere The Sound Of My Voice. Ook in Martha Marcy May Marlene staat een sekte aan de basis van een spannend verhaal, dat voornamelijk door een sterke rol van Elizabeth Olsen zo interessant blijft.

SELF-SUFFICIENT FARM

De film - MMMM - vertelt het verhaal van Martha, die in het begin van de film weet te ontsnappen aan de sekteleden en door het bos vlucht naar de bewoonde wereld. Na twee jaar op een 'self-sufficient farm' geleefd te hebben, ziet ze dat de praktijken van haar sekteleider van kwaad tot erger gaan. Dus ze vlucht, belt haar zus Lucy (Sarah Paulson) en trekt bij haar in.

Vervolgens wisselt MMMM steeds af tussen het huis van Lucy en de boerderij van de sekte, waarbij handelingen - zoals het doen van de was of schoonmaken - vaak synchroon lopen. Naadloos lopen de niet chronologisch gefilmde scènes in elkaar over, waardoor het altijd even duurt voordat je weet waar Martha zich bevindt. Op deze manier kom je er langzaam achter wat voor een leven Martha achter zich heeft gelaten. Een leven dat haar desondanks altijd blijft achtervolgen en beïnvloeden.

INDOCTRINATIE

Vooral dat laatste, zeg maar de indoctrinatie van de sekteleider, is bijzonder sterk weergegeven. Martha bevindt zich al vrij snel in de wereld die de meeste mensen als normaal zouden bestempelen, maar ze heeft haar gebruiken en ideeën van de sekte daarmee nog niet laten varen. Er ontstaan dan ook voortdurend botsingen tussen Lucy en Martha. Lucy wil het beste voor Martha, maar die weigert te spreken over de praktijken op de boerderij. Sterker nog: ze vertelt niet eens dat ze bij zo'n sekte heeft gezeten, waardoor de film tot aan het einde toe spannend blijft. De clash tussen de leer van de sekte en de logica van Lucy is één van de sterkste punten van de film.

Een ander sterk punt, zoals eerder gezegd, is het acteerwerk van Elizabeth Olsen, die met deze grote rol aantoont heel wat in haar mars te hebben. Ze deed me denken aan Vera Farmiga. Ze zet de mysterieuze Martha op puike wijze neer, maar ook aanvallen van woede en het overmant raken door emoties worden geloofwaardig geacteerd. Bovendien leeft ze, ook bij haar zus, in constante angst en die angst is goed in haar ogen af te lezen. Ze heeft veel talent, en krijgt veel ruimte om dat te tonen. Ook de rest van de cast doet het niet onaardig, overigens.

SCHOONHEIDSFOUTJES

MMMM heeft wel een paar losse eindjes. Zo wordt nooit duidelijk hoe Martha bij de sekte terecht is gekomen. Kwetsbare vrouwen lijken simpelweg door mannelijke sekteleden te worden opgepikt. Vervolgens worden ze in de schijnbare warme gemeenschap opgenomen, maar het duurt niet lang of de ware intenties van vooral sekteleider Patrick (John Hawkes) worden duidelijk.

Maar afgezien van wat schoonheidsfoutjes is MMMM gewoon een prima film geworden. Heel bijzonder wordt het nooit, maar ik kreeg wel de indruk dat de sfeer binnen zo'n sekte mooi is verfilmd. De continue spanning en dreiging die van de sekteleden uitgaat, plus de sterke prestatie van Elizabeth Olsen maken deze film tot een fijne arthousefilm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten