27-07-2012

Attack the Block

Genre: Sci-Fi / Komedie (88 min.)
Met: John Boyega, Jodie Whittaker & Nick Frost
Regie: Joe Cornish
Waardering: 4 / 5

Attack the Block is een heerlijk doelloze film waarin een jeugdbende een invasie van buitenaardse wezens moet afslaan. De buitenaardse wezens zijn een niet tot nauwelijks geanimeerde kruising tussen een gorilla en een wolf. Met lichtgevende tanden. Scherpe lichtgevende tanden. Ook hebben ze een pikzwarte vacht. "They're blacker than my uncle Femi!", zegt een bendelid. Terwijl de aliens achter de jeugdbende aan gaan, en achter de rest van het zuiden van Londen, krijgen ze ook te maken met rivaliserende jeugdbendes en worden ze geholpen door verpleegster Sam (Whittaker) die ze enkele uren daarvoor hebben overvallen.

De regisseur, Joe Cornish, heeft een groot aandeel gehad in dit low-budget spektakel. Zelf oorspronkelijk afkomstig uit zuid-Londen en geïnspireerd door vele klassieke horrorschrijvers had hij het plan om een horrorfilm te maken. Door Signs was hij geïnspireerd, maar hij wilde de aliens naar Londen brengen. Hij adverteerde op lokale scholen voor acteertalent (de hoofdrolspeler, John Boyega, zag een advertentie op internet en besloot te auditeren), bestudeerde de lokale zwarte 'slang' en heeft met een klein budget een prima film weten neer te zetten. Meer dan prima eigenlijk, want de ogenschijnlijk niet te verenigen elementen - zwarte jeugdbende, charmante verpleegster, aliens, komedie en horror - komen toch op fraaie wijze bij elkaar.

Moses (Boyega) is de leider van de jeugdbende. Daarnaast zijn er nog vier anderen met de namen Pest, Jerome, Dennis en Biggz. Ze denken dat ze heel wat zijn, maar tijdens een overval zijn ze zelf net zo bang als degene die ze overvallen. Eén van de bendeleden moet overal toestemming voor vragen aan zijn moeder en de bendeleider moet de hond gaan uitlaten. Het zijn kleine dingetjes waaraan je merkt dat de jeugdbende echt nog kinderen zijn. Wel zijn het kinderen die drugs verhandelen, wapens dragen en mensen overvallen. Nadat een kleine meteoriet de overval bruut onderbreekt is Moses al niet blij, maar wanneer de alien die uit de lucht komt vallen Moses ook nog eens verminkt zijn de rapen gaar. Met vuurwerk, takken en een pizzabrommer gaan ze de alien te lijf en ze weten de alien uiteindelijk te vermoorden. Ze koesteren hun trofee, maar realiseren zich niet waar hun actie toe zal leiden.

De film is over het algemeen redelijk serieus en spannend. Het taalgebruik van de bendeleden en hun stommiteiten zijn daarentegen erg grappig. De film weet een goede balans tussen spanning en humor te vinden, waarbij beiden ook nog eens op niveau zijn. De jeugdbende heeft niet alleen te kampen met niet geanimeerde aliens - het zijn kleine mensen in pakken - en hun vervelende ouders, maar ook met de lokale politie en een gangster genaamd Hi-Hatz die voornamelijk "This is MY block!" verkondigd. Ook deze schietgrage gangster is goed gecast en voegt iets toe aan de film. Als laatste zijn er Brewis en Ron, ervaringsdeskundigen op resp. het gebied van aliens en wiet. 

Of ik zelf aliens te lijf zou gaan met samuraizwaarden en een brommer weet ik niet, maar de onbezonnen heldhaftigheid van de hoofdpersonen is aanstekelijk en komt goed uit de verf. Langzaam maar zeker dringt de ernst van de situatie door en wordt het duidelijk dat ze hun leven niet meer zeker zijn. Wanneer Moses en de zijnen op hun beurt bedreigd worden door scherpgebekte aliens ontpoppen ze zich tot sympathieke jongeren die mijn goedkeuring, ondanks de eerdere rottigheid in de film, wel konden wegdragen. De interacties tussen de verschillende personages zijn een stuk interessanter dan de aliens zelf, maar voor de spanning zijn de aliens geen overbodige luxe. Zelfs het verhaal is goed genoeg om je er niet aan te storen. Attack the Block, een film met een belachelijk plot, weet toch te boeien, is grappig, spannend en goed gemaakt. Alleen daarom moet je deze gewoon even checken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten