25-08-2012

The Avengers

Genre: Actie (143 min.)
Met: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Scarlett Johannson, Samuel L. Jackson & Tom Hiddleston
Regie: Joss Whedon
Waardering: 4 / 5

The Avengers is het langverwachte epische slot van Marvel's superheldenfilms van de afgelopen jaren. De over het algemeen goed ontvangen superhelden komen in deze actiefilm bij elkaar om de Aarde te redden van Loki en zijn buitenaardse leger. Onder leiding van Nick Fury (Jackson) - die bijrollen had in eerdere films - gaan The Avengers de strijd aan tegen het kwaad. Dat gaat met veel humor en spektakel en alles wat je in zo'n film zou verwachten is aanwezig. En gelukkig ook nog wat meer dan dat. The Avengers is met afstand de beste actiefilm van deze zomer. 

De meeste leden van The Avengers zouden bekend moeten zijn. Iron Man (Downey Jr.), Captain America (Chris Evans), The Hulk (Mark Ruffalo) en Thor (Hemsworth) hebben allemaal hun eigen film. Het is aan te raden deze films ook te kijken voordat je aan The Avengers begint, want deze personages worden niet meer geïntroduceerd. Relatief nieuw zijn Natasja Romanov a.k.a. Black Widow, Hawkeye en Nick Fury, al zullen kenners van de comics deze namen kennen. Natasja Romanov (Johansson) is een spion en heeft naast dodelijke martial-arts technieken ook extreem goede sociale vaardigheden. Ze excelleert in ondervragingstechnieken en hoeft daarbij maar zelden gebruik te maken van fysiek contact. Hawkeye (Jeremy Renner) wordt maar nauwelijks uitgewerkt en afgezien van een vaag verleden met Natasja komen we maar weinig over hem te weten. Hij gebruikt pijl en boog terwijl de rest met volautomatische geweren loopt te knallen, maar na Thor kijk ik nergens meer van op. Nick Fury is tenslotte de mysterieuze leider van S.H.I.E.L.D. die met deze organisatie de wereld moet behoeden voor de ondergang. Hij onderhoudt contact met wereldleiders, maar trekt vervolgens altijd zijn eigen plan. 

Tony Stark, beter bekend als Iron Man en gespeeld door de altijd geestige Robert Downey Jr. heeft net als in de Iron Man franchise ook hier wederom de leukste rol. Hij is immer gevat, hyperintelligent, cynisch en nog steeds net zo arrogant als in de eerste twee delen van Iron Man. Ook de chemie met Gwyneth Paltrow die Pepper speelt, is nog net zo sterk als toen. Zijn personage wordt qua intelligentie alleen geëvenaard door Dr. Bruce Banner. Waar eerder Edward Norton deze rol - en die van Banner's alter ego The Hulk - op zich nam, neemt nu Mark Ruffalo het stokje over en doet dat uitstekend. Zijn opvallende kalmte is kenmerkend, maar de ogenschijnlijke rust die Dr. Banner uitstraalt kan niet verbloemen dat onder hem een oncontroleerbaar monster schuilt.

Thor is de broer van Loki en heeft niet een verschrikkelijk interessante rol. Ik vond Thor ook de minste film van de voorgaande films. Thor als personage komt nog steeds over als een onafgewerkt personage die niet weet wat hij wil, maar de truukjes die hij met zijn hamer uitvoert maken veel goed. Bovendien is er gekozen om de tergende romance met Jane Foster (Natalie Portman) niet verder uit te werken, hetgeen ik een verstandige zet vind. Ondanks het feit dat sommige individuen niet altijd even aantrekkelijk zijn, is het team wel een geheel. Het is een lastige taak om alle zeer uitgesproken superhelden een plekje te geven in het verhaal en in het team, maar regisseur Whedon slaagt daar wonderwel in. Er wordt veel tijd besteed aan de opbouw van de missie en The Avengers krijgen de ruimte om zich te ontwikkelen. De cast kent een groot aantal acteurs met Oscarnominaties en/of Oscars en presteert dan ook vele malen beter dan de gemiddelde cast van een actiefilm van dit formaat. Robert Downey Jr. blijft ongeëvenaard grappig en cynisch, maar ook anderen werken op verschillende manieren hun personages goed uit hetgeen de karakters in de film diepgang geeft.

Loki (Hiddleston) is de slechterik en hij wil met zijn legertje aliens de mens van de vrijheid beroven. De mens is zwak, heeft vrijheid als voornaamste illusie en is gemaakt om geregeerd te worden, zo luidt zijn stelling. Geregeerd te worden door Loki, wel te verstaan. Hij houdt er wat quasi-filosofische theorieën op na, maar zijn uitspraken zijn eigenlijk een excuus om New York met de grond gelijk te kunnen maken. En hij komt een heel eind, al blijkt snel dat de toch niet al te snuggere Loki slechts een marionet is van hogere, buitenaardse machten. Een Sith-achtig figuur doet Loki beloften die hoogst waarschijnlijk niet zullen worden nagekomen, maar Loki heeft het niet door. De haat voor Thor heeft hem verblind en de ondergang van Thor is het enige wat Loki wil bewerkstelligen.

Na de introductie van Loki's plannen worden The Avengers verzameld. Wanneer Loki's plannen zich toch, tegen alle verwachtingen in, ontvouwen neemt de film een sneltreinvaart en komt de actie en het spektakel in rap tempo op de kijker af. De actiescènes zijn spectaculair en af en toe erg lomp. Vooral personages als Thor en Hulk smijten met hun krachten - en hun tegenstanders - en laten weinig van ze heel. Iron Man lost de meeste situaties bijvoorbeeld weer met technische hoogstandjes op, waardoor de actie nooit gaat vervelen. Ook aanwezig zijn een paar meesterlijke grappen en vlotte oneliners die je zou verwachten in dit soort films. 

Waar The Raid: Redemption saai en traag wordt heeft The Avengers geen enkele moeite om de kijker te blijven boeien. Het verhaal is prima, kent wat leuke plotwendingen en is verre van standaard. De stijlvolle actie en de sterke grappen houden de vaart er goed in en om sommige scènes lag ik echt in een deuk. De grafische pracht en praal waarmee de aliens en de destructie van New York zijn vormgegeven zijn dan weer ontzagwekkend en worden gelikt weergegeven. Tenslotte wordt bijna elk personage goed uitgewerkt en dat is knap. Fans krijgen alles wat ze verwachten. De normale filmkijker krijgt een bovengemiddeld goed actie-avontuur te zien en Marvel en Paramount verdienen bakken met geld. Ik denk dat iedereen tevreden kan zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten