24-08-2012

Salmon Fishing in the Yemen

Genre: Drama (107 min.)
Met: Ewan McGregor, Emily Blunt, Kristin Scott Thomas & Amr Waked
Regie: Lasse Halström
Waardering: 4 / 5

Vissen. Urenlang naar het rode topje van je dobber staren in de hoop dat het ondergaat. Liefst doordat een vis aan je made, het mais of het brood sabbelt, maar ook als de onderstroom de dobber in haar greep heeft is er al voldoende afleiding. Soms vang je uren, in erge gevallen dagen, niks. Soms is elke worp raak, maar altijd is er de rustgevende sfeer en het geluid van kabbelend water waardoor vissen een bepaalde charme heeft. Op zalm vissen vergt nog iets anders naast geduld en uithoudingsvermogen, namelijk de aanwezigheid van zalm. Als je op zalm wilt vissen in Yemen, waar een groot gedeelte van het land uit woestijn bestaat, moet je dus eerst zorgen dat daar zalm is.  Zalm komt niet van nature voor in Yemen, zoals u misschien zult begrijpen. Wanneer een rijke oliesjeik in Yemen op zalm wil vissen is het mogelijk maken daarvan een kostbaar project dat nogal wat voeten in de aarde heeft. Over dit project gaat Salmon Fishing in the Yemen.

Dr. Jones (McGregor) is een specialist op het gebied van visserij. Hij werkt voor het ministerie en heeft een baan met aanzien. Binnen de wereld van vis. Hij wordt gerespecteerd door zijn collega's en krijgt een mailtje van Harriet Chetwood-Talbot (Blunt) of hij wil meewerken aan een project om zalm te introduceren in Yemen. Ms. Chetwood-Talbot, zoals Dr. Jones haar regelmatig zal aanspreken, is een werknemer van een bemiddelingsbureau die allerlei vreemde verzoeken van veel te rijke mensen probeert te realiseren door de juiste personen bij het juiste project te zoeken. Dr. Jones is de juiste man voor het introduceren van zalmvissen in Yemen, maar zelf ziet hij dat anders. De biologische omstandigheden in Yemen zijn van zo'n andere aard dan die van de natuurlijke habitat van de zalm dat Dr. Jones via een simpel mailtje Ms. Chetwood-Talbot op sarcastische manier probeert duidelijk te maken welke problemen zich zullen voordoen. Het project lijkt hiermee van de baan, maar Ms. Chetwood-Talbot heeft vertrouwen in haar cliënt. Dr. Jones heeft immers zelf toegegeven dat het project theoretisch mogelijk is en dat is voor de sjeik genoeg. Geld zat.

De oorlog in Afghanistan is nog in volle gang. De Britten hebben net een moskee opgeblazen en zijn wanhopig op zoek naar gunstige publiciteit aangaande het Midden-Oosten om het slechte nieuws te verdoezelen. Perschef Patricia Maxwell (Scott Thomas) krijgt lucht van het visproject en gaat alles op alles zetten om het te realiseren, zodat de Prime Minister uiteindelijk een hengeltje kan werpen met een sjeik. Dat moet de gemoederen een beetje bedaren. Het project moet dus uit PR-overwegingen slagen en Dr. Jones is volgens de film de enige die dit kan realiseren, aangezien hij zelf al heeft toegegeven dat het theoretisch wel mogelijk is. Dr. Jones krijgt de keuze. In zee gaan met Sjeik Muhammed (Waked) of ontslag nemen. Hij kiest voor het eerste en samen met Ms. Chetwood-Talbot gaat hij aan de slag.

Het project klinkt en is behoorlijk absurd en onrealistisch. Er moet zelfs een stuwdam komen om het te realiseren, om maar een voorbeeld van de complexiteit te geven. Dr. Jones realiseert zich dit als geen ander, maar is toch bereid om er wat energie in te steken. Hij moet wel, want het is dat of zijn baan verliezen. Dr. Jones is een rustige, saaie wetenschapper met een autistisch gevoel voor humor. De helft van de tijd moet hij zijn grappen uitleggen, maar wanneer hij een beetje ontdooit komen ze wel over. Zijn sarcasme is aan de andere kant zeldzaam sterk en zijn opmerkingen bezorgen Ms. Chetwood-Talbot regelmatig een glimlach. Dr. Jones is getrouwd, woont in Surrey, heeft een vijver met koikarpers waar hij tegen praat en zit onder de plak bij zijn vrouw.

Ms. Chetwood-Talbot is een vrouw die je zou verwachten bij een bemiddelings-bureau. Ze is intelligent, knap en gevat. Ze weet wat ze wil en is in sociaal opzicht het tegenovergestelde van Dr. Jones. Ze heeft opgemerkt dat sjeik Muhammed niet de gemiddelde sjeik is die allerlei vreemde projecten wil realiseren en ze claimt dat hij een visie heeft. De sjeik op zijn beurt is een hele integere en slimme man die niet in een opwelling heeft bedacht dat hij wil vissen in Yemen. Hij wil ook een brug slaan tussen zijn land en het Westen en hoopt zo zijn bevolking te kunnen helpen. Hij is helemaal gek van vissen en heeft ook wel wat filosofische wijsheden paraat. Zijn voorliefde voor zalmvissen is wat Dr. Jones en de sjeik gemeen hebben, naast het bizarre project natuurlijk. 

Salmon Fishing in the Yemen is een prachtige film. De onwaarschijnlijke chemie tussen Dr. Jones en Ms. Chetwood-Talbot is heel sterk en zorgt voor vele grappig momenten. De typisch Britse humor en de fantastische accenten - Ewan McGregor zou eigenlijk nooit meer Amerikaans mogen praten - vijzelen bij mij sowieso altijd wel de score op. De personages, variërend van de licht autistische Dr. Jones tot de bazige, tergende perschef Patricia, zijn geen stereotype Hollywoodpersonages, maar mensen van vlees en bloed die herkenbaar zijn. Terwijl het project steeds meer vorm begint te krijgen en de puzzelstukjes langzaam op zijn plaats vallen groeien de sjeik, Dr. Jones en Ms. Chetwood-Talbot ook steeds meer naar elkaar toe. De film brengt dezelfde soort rust die je ervaart bij het vissen, met heel af en toe een spannend momentje en verder een subtiel verhaal dat lekker voort kabbelt. Ideaal voor een zwoele zomeravond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten