09-12-2012

Resident Evil: Retribution

GENRE: Horror / Actie (96 min.)
CAST: Milla Jovovich, Sienna Guillory, Michelle Rodriguez
REGIE: Paul W.S. Anderson
WAARDERING: 1 / 5
----------------------------------------------------------------------------------------------

In een poging origineel te zijn - een onmogelijkheid, met dit uitgekauwde genre - begint de nieuwste Resident Evil met een intro die achterstevoren wordt afgespeeld. Het feit dat dezelfde intro luttele minuten later wel van voor naar achter wordt gedraaid, bevestigt iets waar je al bang voor bent. Deze film bevat zo weinig inhoud, dat zelfs scènes twee keer worden gebruikt om aan de 90 minuten film te komen. 

Na een kleine reprise van de vorige film - iedereen eindigde op een schip - wordt Alice van dat schip afgeknald en bevindt ze zich in een kamer. Na vreselijk vage scènes blijkt dat ze wordt vastgehouden in een oud Russisch complex, verstopt onder tientallen meters dik ijs, dat wordt gerund door een kwaadaardige artificiële intelligentie genaamd `The Red Queen'. Het complex is een trainingssimulator. Steden zoals New York, Moskou en Berlijn zijn nagebouwd en de Red Queen kan naar gelieve in elke ruimte zombies en ander tuig loslaten. Alice dient gered te worden door een team onder leiding van Leon, die uiteraard alle simulatiekamers moeten passeren om bij Alice te geraken.

GEDROCHTEN

Wat volgt is een verbazingwekkend overzichtelijke reddingsactie, omdat je elke keer weer de kaart van het complex ziet met daarin stipjes waar iedereen zich bevindt. Net zoals in de computerspellen. Vervolgens moeten zowel Alice en een paar medestanders die ze onderweg oppikt het opnemen tegen een variëteit aan gedrochten. De 'Lickers', de 'Las Plagas zombies' en uiteraard de enorme bruten met hun bijl zijn weer van de partij. Ook kan de zombie met de kettingzaag uiteraard niet ontbreken.

De actie is echter van een dramatisch niveau. Leon en zijn team staan vanuit metershoge ramen te knallen op wel honderden zombies, die ook allemaal terugschieten en niemand weten te raken. Dit soort scènes gaat zo minutenlang door, maar na 30 seconden heb je het wel gezien.  Leon en de zijnen staan er regelmatig bij als Cristiano Ronaldo, voor het nemen van een vrij trap. Maar dan met een heel groot geweer.

MATRIX

Alice doet het al niet veel beter. Veel salto's, het vaak weggooien van wapens en de standaard Trinity-landing (zeer onpraktisch, mensen die dit proberen scheuren gegarandeerd hun binnenste knieband) in super slow motion zijn slaapverwekkend. Daarnaast blijft Paul W.S. Anderson schaamteloos allerlei Matrixelementen kopiëren, waar vooral de gelijkenis tussen Albert Wesker en Agent Smith begint op te vallen. Al haalt Albert Wesker het natuurlijk niet bij Agent Smith,

Het ergste is echter de dialoog. Ik geef gewoon een kleine impressie uit het niet meer dan 15 pagina's tellende script:

Leon: "What are you doing?"
Alice: "She's alive."
L: "I didn't lose this many friends so you could just walk away." - van de vijf zijn er nog drie over. Twee lijkt me nauwelijks te kwalificeren als 'this many'.
A: "I plan on coming back." - helaas wel, ja.
L: "Don't do this, you're more important than she is." - Leon toont zijn doortastendheid.
A: "That's where you're wrong." - Milla Jovovich doet een poging tot getergd kijken, maar faalt.
L: "This is a mistake."
A: "Get out of my way." - Leon stapt welwillend opzij.

Zelfs voor Resident Evil fans, waar ik mezelf toch wel onder schaar, is dit verreweg de slechtste film tot dusver. Resident Evil: Retribution weet zich nergens meer te onderscheiden en is slechts een reeks van slecht uitgevoerde actie, onzinnige gesprekken door zeer middelmatige, soms ronduit slechte acteurs en een hoop lawaai. Milla Jovovich in strak leer en Michelle Rodriguez - die kan ook weinig hè... - kunnen deze film niet meer redden. Een nieuw deel is nog niet aangekondigd, maar zal ongetwijfeld wel verschijnen. Zeker gezien het einde van deze film.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten