10-12-2012

Trouble With The Curve

GENRE: Drama (111 min.)
CAST: Clint Eastwood, Amy Adams, Justin Timberlake, John Goodman e.a.
REGIE: Robert Lorenz
WAARDERING: 2.5 / 5
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Robert Lorenz debuteert met Trouble With The Curve als regisseur. Het regisseren is hem niet vreemd, want tot 2003 was hij bij veel producties betrokken als assistent-regisseur of regisseur bij de tweede camera-unit. Na 2003 is hij zo'n beetje elke film die Clint Eastwood regisseerde, van Mystic River tot J. Edgar, gaan produceren. En nu zijn de rollen omgedraaid.

Clint Eastwood produceert niet alleen de film, hij vertolkt tevens de hoofdrol in dit honkbaldrama. Eastwood is Gus, een oude scout die langzaam blind wordt. Zijn contract loopt af, maar hij gaat toch nog een keer op pad om te kijken of een een jong talent dat zichzelf al in de Major League ziet spelen, Bo Gentry, ook daadwerkelijk wat is. Zijn jarenlange ervaring resulteert er uiteindelijk zelfs in dat hij kan horen of iemand een goede slagman is of niet. Sommigen blijken wat moeite te hebben met curveballen.

DEZELFDE ROL

Andere dingen die opvallen aan Eastwood is het feit dat hij de laatste paar films dezelfde soort rol heeft. Chagrijnig, getergd, nors, koppig. En gewoon een onaardige, oude man. Ook hier weer baant Eastwood zich al grommend een weg door het script. In Gran Torino werkte dat prima, maar hier is het stukken minder overtuigend. 

Naast Clint Eastwood zien we bijvoorbeeld Amy Adams, die carrièretijger Mickey speelt. Ze is vastberaden om partner te worden binnen haar advocatenkantoor - en honkbalgek. Ze assisteert haar vader met scouten in het prachtige North-Carolina, waar de zon altijd lijkt te schijnen. Daar ontmoet ze Flannigan, gespeeld door Justin Timberlake, die mij verraste door zowaar redelijk te acteren. Flannigan is ex-honkballer die zijn arm aan gort heeft gegooid en sindsdien ook scout, weliswaar voor de concurrentie. De chemie tussen Timberlake en Adams is sterk, en een van de redenen dat deze film kijkbaar blijft. Timberlake speelt dezelfde soort rol als in Friends With Benefits. Zodra er echter meer van hem wordt gevraagd dan een speelse, flirterige jonge kerel, valt hij door de mand. 

HONKBAL LEEFT NIET

Met de cast zit het wel snor, maar een clichématig verhaal en een vrij voorspelbaar plot maken de film niet tot een doorslaand succes. Zo wordt snel duidelijk dat Gus en Mickey een getroebleerd verleden hebben, maar wanneer je er na lange tijd achterkomt wat er speelt, maakt het maar weinig indruk. Ook de strijd tussen de statistieken en het klassieke scouten wordt geforceerd gebracht en lijkt onrealistisch. Statistieken zijn nu eenmaal een vitaal onderdeel van honkbal geworden, iets dat het veel betere en subtielere Moneyball mooi aantoonde. 

Honkbalfilms zullen het in Nederland nooit echt goed gaan doen. Honkbal leeft hier niet. In Trouble With The Curve wordt de plank, en de bal, behoorlijk misgeslagen en het belerende toontje waarmee uiteindelijk de statistische aanpak de grond in wordt geboord gaat wat storen. Op den duur vervelend wordt ook Gus, die maar blijft grommen, klagen en steunen. Als dan uiteindelijk ook het verhaal niet weet te raken, en er tot overmaat van ramp ook nog eens een vrij tergende plotwending wordt ingevoerd, heeft Robert Lorenz al zijn kruit wel verschoten. De wisseltruc tussen Eastwood en Lorenz levert niet het gewenste resultaat op. Ook niet iets wat daar enigszins in de buurt komt.

--------------------------------------------------
Vanaf nu te zien in de bioscoop.

Trailer:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten