24-12-2012

Taken 2

GENRE: Actiethriller
CAST: Liam Neeson, Fanke Janssen, Maggie Grace & Rade Serbedzija
REGIE: Olivier Megaton
WAARDERING: 2 / 5
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na het onverwacht succesvolle en degelijke Taken kon een vervolg niet uitblijven. Aldus geschiedde en de snode plannen van de filmbazen hebben geresulteerd in een overbodige sequel die bol staat van eigenaardigheden.

Het begint lekker, met een intromuziekje. Brian (Liam Neeson) stapt stipt om twee uur uit de auto en belt aan bij zijn ex Lenore (Famke Janssen) om zijn dochter Kim (Maggie Grace) op te halen voor rijles. Bij dezen zijn de personages, die sinds de eerste film natuurlijk geen introductie meer behoeven, weer van de partij en kan de film beginnen.

Maar de vraag is met wie? Brian heeft toch iedereen vermoord die in Albaniƫ alleen al zijn dochter heeft aangekeken? Nou, blijkbaar niet, want Rade Serbedzija, de standaard Oostblokcrimineel, wil wraak. Hij spreekt harde taal tijdens de begrafenis van alle criminelen die in deel een het loodje hebben gelegd, kijkt nog eens getergd uit zijn ogen en beveelt zijn onderdanen om Brian, Lenore en Kim gevangen te nemen.

En dat gebeurt ook. Vrij snel eigenlijk, zonder al te veel tegenslagen. Vreemd is dat ze Brian te pakken hebben, maar vervolgens eigenlijk niet doen wat ze willen, namelijk hem vermoorden. Ze laten hem eerst onbewaakt lijden, maar zouden ondertussen moeten weten dat dit soort personen onbewaakt laten voor 30 minuten leidt tot een groot sterftecijfer binnen de al behoorlijk uitgedunde familie.

Taken 2 kent meer van dit soort onrealistische dingen. Zo worden Brian en Lenore onder schot gehouden, maar laten de criminelen Brian nog wel naar zijn dochter bellen om haar instructies te geven. Heel apart. Daarnaast is de criminele leider totaal gewetenloos en kan hij zich niet voorstellen dat Brian een aantal mensen heeft vermoord, omdat deze mensen zijn dochter hebben verkracht, haar afhankelijk hebben gemaakt van drugs en haar verkopen op ondergrondse veilingen aan de hoogste bieder. Zelfs niet getrainde ex-special ops CIA Navy Seals zouden waarschijnlijk hun moordneigingen niet kunnen onderdrukken. 

En nu begint het hele liedje weer van voor af aan. Brian legt de ene na de andere Oostblokker om, er vinden langdradige over-the-top achtervolgingen plaats waarbij de nodige fruitkraampjes sneuvelen en we zijn getuige van een aantal hele aardige man-op-man gevechten. 

Maar er is niks nieuws aan de horizon. Het is allemaal hetzelfde gebleven, maar dan een stuk ongeloofwaardiger. Neem bijvoorbeeld dochter Kim, die in roze bikini, bewapend met een pistool en twee granaten over de daken van Istanbul rent om haar vader te vinden. Het gaat helemaal nergens meer over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten