08-09-2012

Friends With Kids

Genre: Romkom (107 min.)
Met: Jennifer Westfeldt, Adam Scott, Maya Rudolph, Chris O'Dowd, Kristen Wiig & Jon Hamm
Regie: Jennifer Westfeldt
Waardering: 2.5 / 5

Julie (Westfeldt) en Jason (Scott) zijn al jaren beste vrienden en wonen in hetzelfde appartement. Julie belt Jason op, om 4 uur 's nachts, en vraagt hem: "Death by shark or alligator?" Ze spelen graag de lugubere versie van "Would you rather..." Jason is niet pissig, het is blijkbaar voor deze twee de normaalste zaak van de wereld om elkaar 's nachts op te bellen. Er volgt een kleine discussie over de hypothetische situatie of het wel mogelijk is om gedood te worden door een haai als je nooit in de zee komt. De camera zoomt wat uit en naast Jason ligt een vrouw in zwarte lingerie. Het is zijn vriendin waar hij het snel mee gaat uitmaken, zo vertelt hij Julie. Die ligt op haar beurt naast een kerel in witte onderbroek waar ze net seks mee heeft gehad. 

Julie en Jason zijn onderdeel van een vriendengroep die verder bestaat uit Alex (O'Dowd), Leslie (Rudolph), Ben (Hamm) en Missy (Wiig). Wie Bridesmaids heeft gezien - goede komedie - zal de cast wel herkennen. Het valt Jason en Julie op dat hun vrienden sinds de komst van kinderen zijn veranderd in neerslachtige, uitgeputte en chagrijnige mensen. Jason en Julie willen wel kinderen, maar willen niet zo eindigen als hun vrienden. Aangezien ze elkaar niet fysiek aantrekkelijk vinden lijkt het ze een goed plan om samen een kind te nemen, dat samen op te voeden en op deze manier allerlei perikelen die getrouwde stellen hebben te omzeilen. Naast het opvoeden van een kind kunnen ze op zoek naar de ware en kunnen ze daten. Tenminste, wanneer de vagina van Julie weer strak genoeg is, iets waar ze zich nogal druk om maakt. Dat blijkt later in de film, na bekkenbodemspieroefeningen - een leuke voor galgje - gelukkig zo te zijn. 

Het idee is absurd, natuurlijk. Daten, seks, de ware vinden en dus in feite egoïsme wordt verkozen boven een normale opvoeding van een kind. Het plan is ondoordacht, onverantwoordelijk, naïef en gaat uiteraard voor allerlei problemen zorgen. Maar Jason en Julie, allebei halverwege de 30, zien dit niet in. Ze hebben een keer seks, hetgeen behoorlijk ongemakkelijk moet zijn geweest, en krijgen een kind. En dan maar hopen dat je niet zo eindigt als je vrienden die worden geportretteerd als mensen wiens leven absoluut voorbij is wanneer je aan kinderen begint. Kinderen beroven je niet alleen van vrijheid, maar ook van elke vorm van redelijkheid, sociale omgang en liefde voor je man of vrouw, zo wil Westfeldt ons doen laten geloven. Ze schreef en regisseerde de film en heeft zelf geen kinderen.

Friends With Kids bevat een goede cast. Later in de film zullen Megan Fox en Edwards Burns ook nog een rolletje hebben. Megan Fox straalt maar één ding uit: dat wat Jason en Julie maar één keer gehad hebben. De acteurs zijn niet zo grappig als in andere films, met Bridesmaids als voornaamste vergelijkingsmateriaal. Daar voorziet de chemie tussen Wiig, Hamm en O'Dowd de hele film van een feel-good laagje. Hier ontbreekt dat een beetje. Scott en Westfeldt zijn best grappig en redelijk op elkaar ingespeeld, maar het is moeilijk door hun idiote beslissingen heen te kijken. Het zal ook niemand verbazen hoe de film zich zal ontwikkelen. Friends With Kids weet nooit te verrassen en is niet grappig genoeg om de moeite waard te zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten