07-09-2012

The Five-Year Engagement

Genre: Romkom (124 min.)
Met: Emily Blunt, Jason Segel, Chris Pratt & Alison Brie
Regie: Nicholas Stoller
Waardering: 3.5 / 5


Tom (Segel) en Violet (Blunt) hebben op de dag af een jaar verkering. Het was liefde op het eerste gezicht op een nieuwjaarsfeest en een jaar later vraagt Tom aan Violet of ze met hem wil trouwen. Ze wil. Tussen deze vraag en de daadwerkelijke trouwerij zitten echter vele jaren vol met drama, romantiek en humor. Het verstrijken van de jaren wordt verfilmd in The Five-Year Engagement.

Tom is een koddige chef en werkt in een gerenommeerde tent. Het is een aimabele kerel, een tikkie gezet - da's chef eigen - sociaal, grappig en onvoorwaardelijk verliefd op Violet. Hij staat op het punt om chef-kok te worden, maar Violet krijgt bericht dat ze is aangenomen op de universiteit in Michigan. Violet is ambitieus, intelligent, ook grappig en wil carrière maken binnen de psychologie. Dit is de kans van haar leven en samen verruilen ze hun warme stekje in San Fransisco voor het koude, gure Michigan. Daar eenmaal aangekomen groeit het stel langzaam uit elkaar. Violet gaat carrière maken, maar voor Tom is er weinig tot niks te doen. Hij gaat sandwiches bouwen en jagen. Op herten. Met de buurman.

De buurman en de baas van Tom zijn allemaal typetjes die goed tot hun recht komen. Ook de medestudenten van Violet zijn komisch. Zo denkt één van haar medestudenten - Doug - dat de wetenschap serieus aandacht moet besteden aan masturbatie. Al zijn psychologische experimenten zijn dan ook seksueel getint en regelmatig wil hij masturbatie toevoegen aan de onderzoeken of de vragenlijsten. Een andere student - Ming - zet allerlei willekeurige experimenten op zonder enige hypothese omdat hij simpelweg wil weten hoe de kandidaten reageren. Hij gaat slapende mensen onderdopen in geitenbloed en ze dan heel hard wakker schreeuwen. Gewoon, om te kijken wat er gebeurt. Vind ik mooi, zoiets.

Tom en Violet zijn een oprecht leuk stel en de chemie tussen Segel en Blunt - goede vrienden in het echt - is duidelijk aanwezig. Tom en Violet kunnen met elkaar lachen, zijn best lief voor elkaar en hebben als grootste overeenkomst dat ze serieus en gedreven zijn. De trouwerij moet perfect zijn. "It's your wedding! You only get a few of these," aldus Suzie.

Suzie (Brie) en Alex (Pratt) pakken de zaak heel anders aan. Suzie is de zus van Violet en Alex de collega van Tom. Samen vormen ze een onwaarschijnlijk koppel dat niks plant, gewoon het leven leeft en geniet van alle kleine dingen. Ze maken zich geen zorgen om de toekomst en laten alles gewoon rustig op hen afkomen. Het contrast tussen de twee stellen is enorm en wordt goed uitgewerkt in de film. Waar Tom en Violet zich regelmatig druk maken lijken Suzie en Alex veel lol te hebben. Beiden zijn ook erg grappig en zijn veel meer dan gewoon een sidekick in een romkom.

The Five-Year Engagement is echt een feel-good movie. Regelmatig heb ik gelachen om Alex' wienercarrot-humor, om Violet's subtiele grappen en om de olijke kop van Tom. Ook allerlei andere elementen in de film, zoals beide schoonfamilies - de ene Joods, de andere Brits en niet bereid naar Amerika te komen - en de uit de hand gelopen jachtpraktijken van Tom leveren hilarische situaties op. Zelfs sterfgevallen zijn perfect getimed en erg grappig. 

The Five-Year Engagement duurt helaas wel erg lang en het feel-good gevoel ebt halverwege een beetje weg. Misschien zijn vijf jaren en 124 minuten ook wat overdreven. Er ontstaat veel wrijving tussen Tom en Violet en ook al blijft het realistisch, het voegt maar weinig toe. Clichés probeert men te voorkomen, maar men slaagt daar niet in. Het duurt nu alleen 40 minuten langer. Door de prima grappen, de goede chemie tussen Tom en Violet en de uitstekende ondersteunende cast is The Five-Year Engagement toch een geslaagde komedie geworden die realisme en humor goed weet te combineren. Ik heb me goed met de film vermaakt, maar het was nog veel beter geweest met iets minder drama, een kortere verloving en minder minuten film.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten