04-09-2012

The Cabin in the Woods

Genre: Horror (95 min.)
Met: Kristen Connoly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison & Richard Jenkins
Regie: Drew Goddard
Waardering: 3.5 / 5 

In The Cabin in the Woods gaat een groep van vijf mensen een weekendje weg naar een verlaten plek. Vijf is niet teveel, zodat je ze nog even kan leren kennen voordat ze er één voor één aan gaan. Daar aangekomen gebeuren er allerlei nare dingen, zoals je zou verwachten. Schrik-momenten worden afgewisseld met bloedige moordscènes en de film lijkt in eerste instantie op een simpele horrorfilm, maar schijn bedriegt. Al vrij snel wordt duidelijk dat de vijf jongeren gevolgd worden door een vreemde instantie. Drew Goddard, bekend van Cloverfield, en Joss Whedon, die Buffy the Vampire Killer schreef, hebben samen een zeer originele film gemaakt die naar eigen zeggen het horrorgenre binnenstebuiten zal keren. Letterlijk en figuurlijk, wel te verstaan. 

De jongeren zijn niet op vakantie in zomaar een bos. De vreemde instantie is in staat om het gedrag van de jongeren te beïnvloeden. Hoe ga ik niet verklappen, maar de manier waarop ze inspelen op de behoeftes en de psychologie van onze jonge helden is goed bedacht en erg komisch. De jongeren lijken slachtoffer te worden van een gruwelijk sociaal experiment. Dat experiment wordt uitgevoerd door Sitterson (Jenkins) en Hadley (Bradley Whitford) die al jarenlang collega's zijn. Het zijn twee harteloze mensen die totaal geen empathie met de jongeren hebben, maar omdat ze met z'n tweeën een subtiele vorm van kantoorhumor hebben ontwikkeld en goed op elkaar zijn ingespeeld, kan je plezierig naar ze kijken. Vooral een scène waarin The Harbinger - een hillbilly - op speakers staat terwijl hij naar de instantie belt is hilarisch en ergens krijg je het idee dat het toch gezellig moet zijn op de horror-afdeling. 

De jongeren ontwikkelen in korte tijd genoeg karakter om niet te worden gereduceerd tot slechts een maaltijd. Hunk Curt (Hemsworth) speelt american football en heeft verstand van Russische politiek. Hij heeft iets met Jules (Hutchison) die waarschijnlijk een cheerleader is, maar vooral om haar looks gecast lijkt te zijn. Ze kan angstig kijken, hard krijsen en gaat topless. Curt raadt studiebol Dana (Connolly) een boek aan koppelt haar onsubtiel aan Holden (Jesse Williams). Wat opvalt aan Holden is zijn naam, want dat is een rare naam, maar verder maakt hij nauwelijks indruk. Het vijftal wordt gecompleteerd door stoner Marty (Fran Kranz) die - ondanks het feit dat hij altijd stoned is middels een koffiekan die tevens als waterpijp dient - de meeste realiteitszin heeft. Marty valt qua karakter een beetje buiten de boot. De rest zal populair zijn op de universiteit, maar hoe Marty in het gezelschap verzeild raakt is wat onduidelijk. Hij komt simpelweg stoned in een oude stationwagen aanrijden en gaat gewoon mee op weekend.  

De film biedt een sterke mix van humor en horror. Ook is de film erg spannend, omdat de makers goed gebruik maken van de schaarse momenten waarin je je helemaal een ongeluk schrikt. Niet alleen wil je weten hoe het de personages vergaat, maar je wilt ook weten waar die vreemde instantie nou eigenlijk voor dient. Zijn het slechts psychopathische wetenschappers of zit er meer achter? Op originele manier neemt de film het horrorgenre op de hak. De film is goed gemaakt, grappig, angstaanjagend en knap geschreven. De dialogen zijn scherp en zeker het eerste deel van de film bevat veel geslaagde grappen.

De climax valt helaas vies tegen. De schrijvers zijn een beetje doorgeschoten in hun enthousiasme en waar halverwege de film nog origineel is en bij vlagen zelfs briljant, vervalt men aan het einde in een overkill aan plotwendingen en verklaringen. Veel dingen vallen uiteindelijk wel op haar plaats, maar het uitwerken van het onwaarschijnlijke verhaal doet The Cabin in the Woods geen goed en dat is spijtig. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten