03-09-2012

Snow White and the Huntsman

Genre: Fantasy / Avontuur / Actie (127 min.)
Met: Kristen Stewart, Charlize Theron & Chris Hemsworth
Regie: Rupert Sanders
Waardering: 4 / 5

De kwade koningin Ravenna is met een list aan de macht gekomen en heeft Snow White opgesloten in een toren. Ravenna vermoordt de koning en Snow White wacht een gruwelijke dood, maar ze ontsnapt en wordt door The Huntsman, wat dwergen en uiteindelijk een heel leger geholpen in haar strijd tegen Ravenna. Het verhaal van Sneeuwwitje is een bekende en is onlangs ook gebruikt in het behoorlijk slechte Mirror Mirror. Gelukkig heeft regisseur Rupert Sanders er meer kaas van gegeten, ondanks het feit dat hij debuteert. Sanders - hij verdiende zijn sporen met het regisseren van commercials - transformeert een sprookje tot een episch verhaal met prachtige beelden, veel symboliek en grootschalige gevechten. Fantasy-elementen worden veelvuldig gebruikt en de film straalt bij tijd en wijlen dezelfde prachtige sfeer uit als Lord of the Rings. Er is zelfs een boogschutter aanwezig die bijna net zo snel, maar ook net zo stijlvol, z'n pijlen op tegenstanders afvuurt als Legolas.  

Kristen Stewart is geschikt voor de rol van de mooie, naïeve en onervaren Snow White. Ze is een schone verschijning die in de middeleeuwse fantasysetting goed tot haar recht komt. Snow White personifieert het leven en haar aanwezigheid doet de harten van menig man en dwerg sneller kloppen. Stewart is echter in het tweede gedeelte van de film minder sterk. Ze moet in het heetst van de strijd de moraal hoog houden en als een soort Jeanne d'Arc rijdt ze in volle wapenuitrusting haar nemesis tegemoet. Erg overtuigend is het niet, al is het alleen maar vanwege de angstige blik in haar ogen. De moraal hoog houden en angstige blikken gaan moeilijk samen. Haar uitstraling, haar klunzige manier van vechten en de met overslaande stem gehouden speech zouden mij niet inspireren om vol goede moed te paard een kasteel te bestormen.

Charlize Theron daarentegen is de perfecte keuze voor koningin Ravenna. Ze is mooi, slim, gevat, angstaanjagend en in en in slecht. Ze loopt constant te ijsberen en kan niet wachten tot ze Snow White kan vermoorden. Snow white moet echter eerst volwassen worden - de spiegel neemt minderjarigen niet mee in de analyse - en tot die tijd zal de fraai geanimeerde spiegel Ravenna vertellen dat ze de mooiste van het land is. Ravenna's schoonheid komt echter met een prijs, want ze moet steeds schoonheid absorberen van jonge vrouwen. Dat gaat á la Imhotep, uit The Mummy. Ravenna's verdorvenheid treft niet alleen Snow White, maar het hele land. De omgeving rondom het kasteel corrumpeert, het leven vloeit langzaam weg en als een gezwel spreidt haar invloed zich uit over het koninkrijk. De symboliek van de dood wordt via de kille blik van Charlize Theron prachtig overgebracht en ze levert wederom een acteerprestatie van formaat. Duistere rollen kan ze prima aan en ook in deze film laat ze zich van haar slechtste kant zien.

The Huntsman genaamd Eric, vertolkt door Chris Hemsworth, wordt door Ravenna ingehuurd om Snow White te vinden. Eric is goed in het vinden van personen en binnen mum van tijd heeft de alcoholverslaafde jager zijn prooi te pakken. Hij raakt echter in de ban van Snow White en in plaats van haar uit te leveren aan Ravenna zal hij haar helpen in haar queeste om de koningin te verslaan. Snow White doet hem namelijk denken aan zijn overleden vrouw. Sinds haar overlijden doolt Eric rond als een verloren ziel en geeft hij zichzelf uit als huurling. Snow White geeft zijn leven echter weer betekenis - zoals we ondertussen van haar gewend zijn - en wanneer de dwergen zich bij het jolige genootschap voegen wordt het zowaar een gezellige bende. De grappige, koddige dwergen hebben sinds het aantreden van Ravenna niet meer hun beroep kunnen uitvoeren. Ze waren ooit nobele mijnwerkers, maar nu vooral onderwerp van spot en haat. De goed gecaste dwergen voegen een scheutje humor toe aan de film en ze horen er natuurlijk helemaal bij. Het blijft een sprookje, al zou je dat tijdens het kijken soms vergeten.  

Regisseur Sanders levert een geweldig debuut af. De film maakt gebruik van special effects en met veel detail zijn allerlei wezens en omgevingen gemaakt, maar ook veel decors zijn fysiek aanwezig. De kleurrijke omgevingen - vooral de scènes in Sanctuary zijn een lust voor het oog - steken mooi af tegen de grauwe landschappen die het paleis omringen. Ondanks de prachtige beelden verliest men niet uit het oog waar het om draait. Het verhaal en de symboliek achter het verhaal zijn goed uitgewerkt en Sanders voorkomt dat Snow White and the Huntsman een hersenloos actiespektakel wordt. Hij creëert juist een authentieke sfeer waarin de personages goed tot hun recht kunnen komen. Dat Kristen Stewart en Sam Claflin - die de enigszins overbodige rol van William op zich neemt - niet bepaald overtuigend zijn is jammer, maar de sfeer maakt een hoop goed. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten