29-04-2011

Megamind

Genre: Animatie
Waardering:  3/5

De thuisplaneet van Megamind (Will Farrell) wordt vernietigd. De planeet lijkt te worden opgezogen in een zwart gat. Door zijn ouders wordt hij op een `escape-pod'  gezet, hij krijgt een Minion mee (eigenlijk een vis in een kom) en hij ontsnapt aan de vernietiging van zijn planeet. Op hetzelfde moment gebeurt hetzelfde op de planeet ernaast, waar Metro Man (Brad Pitt) wordt gelanceerd en vanaf dat moment zijn ze aartsvijanden. Ze komen allebei terecht op de aarde (als baby's dus) en vanaf daar zetten ze hun vete voort.

Metro Man is volledig op Superman gebaseerd. Z'n achtergrond, krachten en uitstraling zijn identiek. Zo kan hij vliegen, is hij onkwetsbaar, hij is heel sterk, heeft `super-speed' en heeft hij microwave ogen. Niet bijzonder origineel. Hij is al snel het populairste kind in de klas en groeit uit tot held van de stad. Hij redt de stad keer op keer van Megamind, die de slechterik is. Megamind groeit op in de gevangenis en probeert later steeds weer opnieuw om Metro Man te verslaan. Wanneer hem dat echter is gelukt, middels een geniaal plan, begint Megamind zich te vervelen, omdat hij niemand meer heeft om tegen te vechten. Zonder Metro Man is zijn leven doelloos, dus creëert Megamind van het DNA van Metro Man een nieuwe Metro Man, genaamd Tighten (Jonah Hill), om tegen te vechten. Tighten. Best een slechte grap, ja.

Megamind is inventief en hij moet het hebben van zijn brein en z'n trouwe metgezel Minion. Hij heeft een horloge waarmee hij van vorm kan veranderen. Hij verandert in andere mensen voor allerlei doeleinden, variërend van het versieren van een sexy reporter tot het opleiden van z'n nieuwe rivaal, waarvoor hij Marlon Brando imiteert, inclusief accent en hamsterwangetjes. Hij heeft ook allemaal `brainbots', kleine vliegende robotjes die hem helpen. De film zit, zoals veel animatiefilms, vol met allerlei verwijzingen naar andere films, zoals bijvoorbeeld `The Godfather', `Superman' en `X-men'. 

De film is best grappig, maar niet zo hilarisch als sommige andere films. Ook qua verhaal vind ik deze film minder dan bijvoorbeeld `The Incredibles'. Het verhaal is wat voorspelbaar en niet al te origineel. Wel tof zijn Megamind en zijn Minion. Ze hebben coole wapens, toffe trucs en slimme strijdplannen om de macht te grijpen. Het idee van de bad-guy als hoofdpersoon bestaat natuurlijk ook in `Despicable Me', waar het tot in de perfectie wordt uitgewerkt. Hier gebeurt dat in mindere mate. Verder bestaat de soundtrack van de film bijna alleen maar uit classic rock, waar natuurlijk niks mis mee is. Zo begint de film met `Bad to the bone' en wordt het geheel afgesloten met `Bad', van Michael Jackson. Slecht is de film niet, maar het niveau van onlangs verschenen animatiefilms (Rango, Tangled) gaat deze film niet halen. Ondanks dat is er prima naar te kijken, ook omdat het er allemaal gelikt en strak uitziet, zoals wel te verwachten valt van de nieuwste lichting animatiefilms. 

Trolljegeren (The Troll Hunter)

Genre: Avontuur / Drama
Waardering:  4.5/5

De film opent met de claim dat er een paar videobanden zijn gevonden in een container. Een specialistisch team heeft de tapes bekeken en geconcludeerd dat ze echt zijn. In chronologische volgorde worden gedeelten van de tapes vervolgens uitgezonden, waarna de film echt begint. Met beeld, dat is.

Je ziet 3 studenten rondrijden in een autootje in Noorwegen. Ze rijden langs prachtige natuur en zullen dat nog veel vaker gaan doen verderop in de film. Ze passeren de mooiste landschappen, waardoor de film sfeer krijgt. Vanaf de weg wordt er naar buiten gefilmd, over de mooie, langgerekte fjorden, bossen en bergen. Ze zijn op weg om een item te maken over beren, want die worden afgeschoten in Noorwegen, terwijl de jagers weten niet wie dat doet. Omdat alle jagers elkaar kennen is het een mysterie wie er de beren neerschiet. De jagers hebben wel vaak een onbekende man in een Land Rover gezien. De studenten gaan op zoek naar de mysterieuze onbekende man, om het mysterie van de beren te ontrafelen.

De 3 studenten maken wat geintjes, maar proberen er ook een serieus item van te maken. Alles wordt vrij onstabiel gefilmd met de camera, wat het gevoel van de film ten goede komt. Wanneer ze de mysterieuze man hebben gevonden komen ze erachter dat hij iemand is die op trollen jaagt. De eerste keer dat ze met hem mee mogen maken ze hem dan ook volledig belachelijk, maar wanneer de trollen echt te blijken bestaan besluiten ze een documentaire te maken over de trollenjager. De studenten ontwikkelen steeds meer een band met de trollenjager en komen erachter wat de beren met de trollenjager te maken hebben, waarom verder niemand af weet van het bestaan van trollen in Noorwegen en wat het precies is dat de trollenjager doet.

Er wordt leuk gebruik gemaakt van de traditionele verhalen over trollen. Zo verstenen de trollen wanneer ze in aanraking komen met zonlicht. De trollenjager is heel cynisch en de ster van de film. Hij is constant allemaal droge opmerkingen aan het maken over trollen en er kan geen lachje vanaf. Af en toe wordt hij eens geïnterviewd en daarna gaan ze weer op pad (altijd 's nachts dus) om op trollen te jagen. Deze stukken film zijn best spannend en vet gemaakt. Ze lopen door grote bossen, soms met night-vision en terwijl er niet heel veel gebeurt blijft het spannend. Er zit een degelijk en goed verhaal in de film met af en toe hele grappige situaties. Daarnaast zijn de trollen heel vet gemaakt en het geheel komt heel authentiek over. De film heeft een beetje het sfeertje van District 9, een film die ik erg kon waarderen. Tot slot zit de film boordevol detail, variërend de manieren waarop de trollen worden opgespoord tot de invloed van de Noorse overheid op het geheel. Er is goed over nagedacht, het is knap en gedetailleerd uitgewerkt en dit is een fijne en originele film geworden. Zeker het kijken waard.

26-04-2011

Faster

Genre: Actie / Thriller
Met: Dwayne Johnson, Billy Bob Thornton, Oliver Jackson-Cohen
Waardering: 3/5

Cop en Cicero
Een man loopt ijsberend rond in z'n cel. Hij heeft z'n tijd uitgezeten en op het moment dat de bewaker de celdeur open doet wordt de man geïntroduceerd als `Driver'. Driver (Johnson) is wat opgefokt, er is duidelijk iets wat hem dwars zit. Hij rent van de gevangenis naar een autosloperij. Daar staat een mooie muscle-car, zo goed als nieuw, inclusief een revolver onder de bestuurdersstoel. Op de passagiersstoel ligt een lijst met namen en adressen. Driver rijdt naar een telemarketingbedrijf waar hij naar binnen loopt en een werknemer door z'n hoofd schiet. De eerste op de lijst heeft hij gehad, er zijn nog 4 namen over. Zo'n moord kan niet onopgemerkt blijven natuurlijk. Twee rechercheurs, Cicero en `Cop' (Thornton) worden op de zaak gezet. Over Cicero komen we niet veel te weten, maar Cop is de stereotype filmrechercheur. Gescheiden, verslaafd, moeilijk in de omgang en bijna met pensioen. Met nog 10 dagen te gaan voordat Cop met pensioen mag is hij niet bijzonder gemotiveerd om Driver te pakken te krijgen.

Blonde vriendin en Killer
Er is nog een derde persoon die wordt aangeduid met slechts een beroep en dat is `Killer' (Jackson-Cohen). Sinds Driver vrij is heeft Killer de opdracht gekregen om hem te vermoorden. Killer heeft een bijzonder mooi huis, veel wapens, een paar Ferrari's en een leuke blonde vriendin die het helemaal geen probleem vindt dat hij een huurmoordenaar is. Als hij aan het werk gaat pakt zij bijvoorbeeld voor hem de wapens in. Waar hij al het geld vandaan haalt blijft de vraag, want hij vraagt per klus 1$. Killer heeft een onverzadigbare drang om de beste te zijn in alles wat hij doet, ongeacht wat dat eigenlijk is. Voor die drang lijkt hij in therapie te zijn, want regelmatig heeft hij telefonische consult met een therapeut. Het is een wat vreemd personage en hij voegt ook maar weinig toe aan de film, afgezien van wat actie, mooie auto's en een begripvolle vriendin.


Driver
Dwayne Johnson, die ook een bekende worstelaar is (The Rock), is niet de beste acteur van Hollywood en omstreken. Billy Bob Thornton kan goed zijn (Bad Santa, Monster's Ball), maar hier is hij dat niet. Het acteren stoort niet, maar bewonderenswaardig is anders. Hetzelfde geldt voor het verhaal, dat vrij standaard is en best wel voorspelbaar. Sommige stukken voegen niets toe aan het plot. Zo komen we erachter dat Driver een `ghost' is vanwege een tatoeage die door een bodyguard wordt herkend. Wat een `ghost' dan precies is, of wat de consequentie van het zijn van een `ghost' is, wordt helaas niet duidelijk. De film weet niet te verrassen, maar het tempo zit er wel goed in. Het plot is niet waterdicht, maar ook niet slecht. Waarom de film `Faster' heet is me niet duidelijk. Ze rijden wel veel rond in mooie auto's, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

25-04-2011

London Boulevard

Genre: Crime / Thriller
Met: Colin Farrell, Keira Knightley, David Thewlis, Ray Winstone
Waardering: 2/5

Mitch (Farrell) is na 3 jaar in de cel te hebben gezeten weer een vrij man. Hij kijkt naar een foto van een vrouw en 2 kinderen, waar verder in de film niet meer aan gerefereerd zal worden. Hij wordt opgehaald door Billy en zoals dat gaat in films wordt er een feestje voor je georganiseerd in de lokale kroeg als je vrij komt. In de kroeg komt Mitch een reporter tegen die hem doorverwijst naar een beroemde Engelse actrice Charlotte (Knightley). Wegens alle paparazzi wil Charlotte graag iemand hebben die de paparazzi op afstand houdt. Natuurlijk kies je dan voor een ex-gedetineerde die net 3 dagen vrij is.

Mitch krijgt de kans om zijn leven te beteren, maar tegelijkertijd betrekt Billy hem bij z'n criminele praktijken. Billy werkt voor Mr. Gant (Winstone), een typisch dik, rokend onderwereldfiguur met een krijtstreep maatpak en een roze das. Z'n bril met een groot, dik, zwart montuur maakt het plaatje af en hij doet me nogal aan Brick Top uit `Snatch' denken. Terwijl Mitch steeds meer gevoelens krijgt voor Charlotte, begint Mr. Gant steeds meer gunsten van hem te vragen.  Langzaam komt Mitch tot de conclusie dat hij zal moeten kiezen tussen Charlotte of Mr. Gant. Lastig, lastig...

De film wordt geregisseerd door William Monahan. Hij is de schrijver van o.a. `The Departed', waar hij een Oscar voor heeft gekregen. Het verhaal is pakkend, met interessante wendingen. De film verveelt niet. De dialogen zijn origineel en de acteurs spelen allemaal heel degelijk. Winstone en Thewlis, die Jordan speelt, stelen de show en zijn heel tof om naar te kijken. Thewlis zal je wel herkennen van `Harry Potter' (Remus Lupin). Hij woont bij Charlotte in een schuurtje en zit de hele dag whiskey te drinken en hasj te roken, maar z'n rol in het geheel is nogal onduidelijk. Niet alleen dit is onduidelijk, want Monahan maakt een zooitje van de regie. Voorbeeldje:

Een zwerver, genaamd Joe, wordt aangevallen en komt in het ziekenhuis terecht. Hoe Mitch hem kent weten we niet, maar hij gaat op bezoek in het ziekenhuis. Daar aangekomen laat de zuster Mitch Joe niet zien, want Joe's toestand is kritiek. Dr. Raju komt eraan en laat Mitch gewoon binnen. Je gaat ervan uit dat de dokter en Mitch elkaar kennen, maar dat is niet zo. De dokter is later op de begrafenis van de zwerver. Alsof dienstdoende artsen naar de begrafenissen gaan van de overledenen op de SEH. Maar okee, Dr. Raju gaat wel, en versiert terloops op die begrafenis de zus van Mitch. Raar hoor.

De film is fragmentarisch en het geheel ontbreekt. De samenhang en logica is soms ver te zoeken en als je het al kan vinden is het nog niet bijster goed. Het is alsof iemand een bekende, goeie mop op de verkeerde manier vertelt. Wel sterk is de cast en de personages die ze neerzetten, maar als je een degelijke film wilt zien kan je beter iets anders kijken.