21-12-2015

The Wave


Afgelopen weekend was er eentje die in het teken stond van natuurrampen - qua films dan. Naast de krachten van de Mount Everest (en de krachten van The Force, maar dat is een ander verhaal) was er een andere berg die nogal wat leed veroorzaakte. Deze berg staat een stukkie dichterbij ook, namelijk in Noorwegen.

Want wat blijkt nou, uit de intro van de film? Noorwegen was de afgelopen eeuw meerdere malen slachtoffer van tsunami's die weer werden veroorzaakt door stukken berg die in fjorden of meren vallen en die vallen op hun beurt weer doordat de bergen in Noorwegen blijkbaar constant in beweging zijn. Dat je het even weet. En nu leek het de Noorse makers van The Wave leuk om een film te maken over wederom een tsunami als gevolg van een aardverschuiving waarbij vele Noren omkomen, maar ook een paar niet.


En is dat idee leuk? Nou, het is wel oké. The Wave is niet bijzonder origineel en dat speelt de film soms parten. Zo is de hoofdpersoon Kristian een geoloog die op het punt staat te emigreren, maar op zijn laatste dag breekt de pleuris uit en vindt er een enorme landverschuiving plaats. Zal je altijd zien. Z'n vrouw Idun werkt als hostess in een hotel dat op zeeniveau in de vallei ligt. En ook niet al te indrukwekkend zijn de special effects, waarbij vooral het water zich vreemd gedraagt en er behoorlijk nep uit ziet.

Wel aardig zijn de zonovergoten shots van de fjorden en het Noorse berglandschap, dat toch van ongekende schoonheid is. Ook helemaal goed zijn de menselijke relaties tussen Kristian, Idun en hun twee kinderen. Er is nauwelijks sprake van conflict en dat is ook wel eens verfrissend. Dat met name Idun als hostess van een hotel in paniek toch wel erg vreemde acties onderneemt en zich totaal niet bekommert om de gasten is dan weer jammer. The Wave had wel potentie, maar weet het natuurgeweld en het drama niet over te brengen op het publiek, waardoor je in tegenstelling tot de vele Noren helaas niet wordt meegesleept in deze film.


20-12-2015

Everest


Waarom mensen de hoogste berg ter wereld willen beklimmen met alle risico's van dien blijft voor velen een raadsel. Dat raadsel weet Everest gedeeltelijk op te lossen, terwijl tegelijkertijd de kijker betrokken raakt bij de barre tocht naar de top. 

In 1953 bereikten Edmund Hillary en Tenzing Norgay voor het eerst de top van de Mount Everest, in Everest steevast 'Everest' genoemd. Daarna probeerden vele professionele klimmers het ook. Een kwart van hen stierf. In 1992 begint Rob Hall (Jason Clarke) een bedrijf dat amateurs naar de top leidt: Adventure Consultants. Dat gaat een heel aantal jaren goed, tot 1996, het jaar waarin de film zich afspeelt.


We maken kennis met het team. Rob is de leider van de expeditie en wordt bijgestaan door basecamp manager Helen (Emily Watson) en arts Caroline (Elizabeth Debicki). Z'n klanten zijn onder andere Doug (John Hawkes), een postbode, Beck (Josh Brolin), een redneck uit Texas die denkt wel even de berg te beklimmen en schrijver Jon Krakauer (Michael Kelly) die verslag zal doen van de trip.

Krakauer vertolkt de gedachten van het publiek. Waarom willen mensen nou die berg op? Het leidt tot een paar mooie scènes waarin met name Doug schittert en ook Beck steeds menselijker trekjes krijgt. Everest zet de personages goed neer, geeft ze hun eigen achtergrondverhaal en laat ze bonden met elkaar door het gevecht aan te gaan met de onverzetbare berg. De machten der natuur winnen het altijd van het individu, maar met teamwork valt veel te bereiken.


Het wordt duidelijk hoeveel planning er aan de beklimming vooraf gaat. Sherpa's, zuurstof, touwen die in orde moeten zijn, radio's die moeten werken, de weersverwachting, alles moet goed geregeld zijn. Gebeurt dat niet, dan kan het catastrofale gevolgen hebben.

Krijg je van deze film nou inspiratie om een berg te gaan beklimmen? Nou, ik niet, maar wat Everest wel heel mooi doet is het sentiment weergeven op zo'n berg. Het toont meerdele malen de massiviteit van Everest met helikoptershots. Indrukwekkend. Dat in combinatie met een sterke cast die personages vertolken met menselijke drijfveren maakt Everest tot een succes.