San Andreas
★★★★
Een tektonische plaat verschuift en creëert de grootste aardbeving ooit. Midden in San Francisco, wel te verstaan. Het gevolg: een heerlijke, vermakelijke popcornfilm.
San Andreas zet niet bepaald in op realisme. Dwayne Johnson speelt Ray, een piloot van een reddingshelikopter en dat komt goed uit, want wanneer miljoenen mensen dreigen te verzuipen of te worden bedolven onder puin kan je zo iemand wel gebruiken. Maar wat doet Ray? Hij pakt een helikopter, vliegt over complete rampgebieden heen en besluit zijn vrouw en dochter te redden, zo'n 200 km verderop. Een medaille zal Ray niet ontvangen, z'n gezin wellicht wel.
De film zit vol met dit soort eigenaardigheden. Na een heldhaftige reddingspoging in de openingsscène vliegt Ray z'n beschadigde helikopter naar 'maintenance.' Ja gek hè, dat-ie het halverwege begeeft? Maar een kniesoor die daarop let wanneer werkelijk compleet San Francisco, Los Angeles, de Hoover Dam en de Golden Gate Bridge worden gesloopt.
De ravage is behoorlijk fraai vormgegeven en goed geregisseerd. Olietankers boren zich middels tsunami's de stad in, gebouwen vallen als dominostenen en overal breekt brand uit en beginnen mensen te plunderen. Standaard situaties, dat wel, maar niet eerder zagen we destructie op deze schaal in volle glorie, met oog voor detail en met strakke cameravoering. De ondergang van San Francisco ziet er werkelijk adembenemend uit.
Naast busladingen actie is de cast ook solide. Dwayne Johnson's (Ray), Carla Gucino (Emma) en Alexandra Daddario (Blake) vormen een hecht gezinnetje met een gedeeld pijnlijk verleden. De personages zijn zo goed als mogelijk uitgewerkt, voor zo goed als dat gaat in rampenfilms, en ze worden allemaal rauw en overtuigend neergezet.
San Andreas weet de spanning goed op te bouwen. Elke naschok doet de adrenaline wat stijgen en tijd voor rust is er nauwelijks. Alleen die ene wetenschapper die in elke rampenfilm zit en allang weet wat er staat te gebeuren (dit keer Paul Giamatti) last soms een pauze in, maar daarna is het over naar de orde van de dag. En daar is helemaal niks mis mee.