08-10-2012

Madagascar 3: Europe's Most Wanted

GENRE: Animatie (93 min.)
CAST: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith e.a.
REGIE: Eric Darnell, Tom McGrath & Conrad Vernon
WAARDERING: 4 / 5
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trilogieën, quadrilogieën en weet ik veel hoevel gieën je nog kan bedenken worden meestal maar met één doel gemaakt. Zie de Resident Evil serie, waar de wereldbevolking al 3 keer dood zou moeten zijn, of Pirates, waar eindeloos veel schatten op de zeebodem lonken. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen en Madagascar 3: Europe's Most Wanted is er een van.

Dieren in de dierentuin zijn niet zielig, zo blijkt, want Alex en zijn dierenvriendjes hebben heimwee naar New York's Central Park Zoo. Vanuit Afrika, waar dieren ongestoord hun gang kunnen gaan, plannen ze een reis om weer herenigd te worden met hun thuispubliek. In gezelschap van een reizend circus gaan de beesten langs verscheidene Europese steden, terwijl ze worden opgejaagd door een nieuwe vijand.

STROPERIJ

Deze nieuwe vijand, een sterk personage, is Captain Chantel DuBois (Frances McDormand). Ze is werkneemster bij Controle Des Animeaux en heeft thuis een indrukwekkende trofeeënmuur met opgezette dieren waarop slechts de kop van een leeuw nog ontbreekt. Haar werk is in essentie een dekmantel voor stroperij. Ze is ongetwijfeld ook speciaal getraind om dieren te vangen die kunnen autorijden en vliegen, gezien de manier waarop ze zich staande en rijdende houdt gedurende de spectaculaire achtervolgingen.

DuBois is meer dan alleen een dierenhater. Ergens wekt ze ontzag op door haar werkwijze, haar werkethiek, de manier waarop ze met Piaf's Non, je ne regrette rien de moraal hoog weet te houden, haar doorzettingsvermogen en haar reconstructie van de plaats delict zoals Willem Dafoe dat in The Boondock Saints ook deed. DuBois beheerst haar scooter volledig en boort het ding, analoog aan Trinity, in een flat om vervolgens als een kat op haar pootjes terecht te komen. Het zijn allemaal kenmerken die het personage letterlijk en figuurlijk tekenen. Ook de kogelscène uit The Matrix die animatiefilms maar wat graag kopiëren is weer van de partij, dit keer met bananen. Naast verwijzingen naar klassieke films verwijst Madagascar 3 ook regelmatig naar haar eigen voorgangers. Het werkt, want de verwijzingen naar memorabele momenten uit de voorgaande films zullen niet alleen filmfanaten opvallen.

FIREWORKS

Hans Zimmer componeerde de muziek voor de film, maar de meest krachtige nummers onder de scènes komen niet van zijn hand. Andrea Bocelli en Katy Perry krijgen die eer en hun nummers passen uitstekend bij de gekozen scènes: respectievelijk een prachtige grap met een beer op een eenwieler in het Vaticaan en een circusvoorstelling. Fireworks is niet alleen een goed nummer, het ondersteunt ook de kleurrijke circusacts die daardoor extra goed uit de verf komen. Zimmer inhuren voor een film als Madagascar ligt ongetwijfeld ook meer aan het beschikbare budget - de franchise is goed voor meer dan een miljard omzet - dan aan de noodzaak van epische muziek in een komische animatiefilm. 

De Madagascar-films behoren tot mijn favoriete animatiefilms. De franchise vertoont geen tekenen van verval, iets waar veel trilogieën mee te kampen hebben. Sterker nog, de films worden alleen maar beter en ik durf wel te stellen dat deze film beter is dan het origineel. Ik had niet verwacht dit heel vaak te gaan zeggen, maar doe mij maar een deel vier. Ik heb er wel vertrouwen in. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten