Met: Christian Bale, Michael Caine, Tom Hardy, Anne Hathaway, Joseph Gordon-Levitt, Morgan Freeman & Gary Oldman
Regie: Christopher Nolan
Waardering: 4.5 / 5
Na The Dark Knight zat regisseur Christopher Nolan met een probleem. Zijn sterspeler, Heath Ledger, was overleden aan een overdosis drugs. Uit respect voor Heath Ledger - en waarschijnlijk ook omdat hij onmogelijk te vervangen was - besloot Christopher Nolan de Joker niet meer op te nemen in het vervolg. Het verhaal moest als gevolg hiervan ook aangepast worden, want het redelijk open einde van The Dark Knight liet ruimte over voor de terugkeer van de Joker, een personage die Christopher Nolan waarschijnlijk als voornaamste vijand van Batman in gedachten had. Batman Begins werkt al naar de opkomst van de Joker toe, The Dark Knight introduceert op magistrale wijze één van de meest gestoorde en verknipte personages in de filmhistorie - Heath Ledger kreeg na zijn dood, meer dan terecht, de Oscar voor beste bijrol - en The Dark Knight Rises had het zo mogelijk nog betere slot moeten worden van de Batman-trilogie.
Het liep dus anders en Christopher Nolan moest het verhaal omgooien. Het gevolg is dat de gebeurtenissen uit The Dark Knight maar zelden worden aangehaald. Harvey Dent (Aaron Eckhart) komt nog ter sprake wanneer commissaris Gordon (Oldman) een speech moet geven en de `Dent Act' is nog effectief, maar veel meer verwijzingen dan dat zijn er niet. Daarentegen wordt er veel meer gerefereerd aan Batman Begins, waar Batman het opnam tegen Ra's Al Ghul (Liam Neeson). In dit deel moet Batman het opnemen tegen Bane (Hardy), ook een lid van de League of Shadows, waar Ra's Al Ghul de leider van was. Bane is een kale man met een masker dat erg lijkt op een metalen mondkapje. Zijn stem is al net zo vervormd als die van Batman en hij praat zo mogelijk nog harder. Bane heeft een typerende vechtstijl, waarin brute kracht centraal staat. Zijn motieven blijven lange tijd onduidelijk en worden pas helemaal aan het einde van de film helder. Het heeft wel wat, maar voor degenen die Batman Begins niet helder op het netvlies hebben staan lijken de motieven vooral uit de lucht komen te vallen.
Nadat de witte ridder - Harvey Dent - is gevallen en door de Joker tot waanzin is gedreven heeft Batman de schuld van diens val en overlijden op zich genomen. De populatie van Gotham ziet Dent als een held en Batman als een misdadiger. Bruce Wayne (Bale) trekt zich na de dood van Rachel en Harvey terug en is al 8 jaar niet meer uit zijn riante villa gekomen. Hij is kreupel, vermoeid en nog maar een schim van de ooit zo flamboyante, zelfverzekerde en gevatte multimiljonair die hij in de vorige twee delen was. Samen met Alfred (Caine) slijt hij zijn nog niet zo oude dagen. De diefstal van de parelketting van zijn moeder door Selina Kyle (Hathaway) en het naderende onheil in de vorm van Bane zijn echter weer aanleiding om zijn batsuit uit de kast te trekken, zijn batmobiel uit de garage te halen en op bezoek te gaan bij Lucius Fox (Freeman) om nog wat coole gadgets te regelen. Applied Sciences bestaat nog altijd en ook deze keer zijn de uitvindingen van Wayne's geheime departement niet te versmaden, met als hoogtepunt de Bat.
De populatie van Gotham is onverbeterlijk, want na de rampen uit Batman Begins en The Dark Knight heeft Gotham City maar een klein zetje nodig om weer te vervallen tot een corrupte, anarchistische bende. Het lijkt erop alsof Gotham City gedoemd is te vallen en wat dat betreft zijn de theorieën van Ra's Al Ghul en het ingrijpen van de League of Shadows zelfs enigszins begrijpelijk. Terwijl de inwoners van Gotham onverstoord doorgaan met het corrumperen van hun stad en niet inzien wat ze aanrichten denkt Bruce Wayne het andere uiterste. Batman zal altijd geloven dat Gotham te redden valt en zal altijd bereid zijn om zijn leven te geven voor Gotham. Zelfs als er niets meer te redden valt. Het is zijn sterke en tegelijk zwakke punt en zowel vriend, in het bijzonder Alfred, en vijand, in dit geval Bane, zijn daarvan op de hoogte. Er vindt dan ook naast de nodige spectaculaire actiescènes, die er uiteraard in prachtig, scherp en helder 2D bijzonder gelikt uitzien, een psychologische oorlog plaats tussen Bane en Batman. Het is kenmerkend voor de films van Nolan, want ook in The Dark Knight, Inception en The Prestige proberen de hoofdrolspelers elkaar mentaal te breken.
Christopher Nolan weet op indrukwekkende wijze de verhalen van alle personages met elkaar te verweven en alle losse eindjes, waar er nogal wat van zijn, worden mooi aan elkaar geknoopt. Uiteindelijk komt alles bij elkaar, zonder dat het geheel ongeloofwaardig wordt. Eén of twee personages zijn wat minder goed uitgewerkt, met name Miranda (Marion Cotillard) en Bane. De laatste is ook nog eens behoorlijk veel te zien, zonder dat duidelijk is wat hem drijft. Dat had beter gekund, want Bane is niet het meest interessante karakter in de duistere film, maar het is Christopher Nolan vergeven. De topcast, de sfeervolle muziek van Hans Zimmer die ook al in de eerdere delen te bewonderen was, de vetste superheld van dit millennium, het spannende verhaal en fantastische regie van een film die voornamelijk met IMAX camera's (hoogste resolutie) geschoten is maken dit niet alleen één van de beste actiefilms van het jaar, maar voltooien wat mij betreft ook de beste trilogie die ik ooit gezien heb. The Dark Knight is niet te overtreffen, maar dat stond na de dood van Heath Ledger al vast. Desondanks levert Nolan met zijn nieuwste film een prestatie van formaat en weet hij zijn trilogie met wederom een topfilm af te sluiten. Deze film moet je dan ook gaan zien, maar niet voordat je vooral Batman Begins weer even hebt bekeken, want dan valt écht alles op zijn plaats en kan je genieten van een werkelijk fantastische film.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten