★★★★
Nog niet zo lang geleden, in 2012, kwam de film Kapringen uit. Een Deense film over Somalische piraten die een Deens vrachtschip kapen. Zowel vanuit Deens als Somalisch perspectief werd gekeken naar de redenen voor een kaping. Het leverde mooie gesprekken op tussen kapers en gijzelaars, terwijl het thuisfront zich grote zorgen maakte.
Captain Phillips is de Hollywoodversie van Kapringen, al betreft het geen remake. De bron voor Captain Phillips is het boek dat Phillips zelf schreef, nadat hij in 2009 ternauwernood een kaping overleefde waarbij vier Somalische piraten een Amerikaans vrachtschip kaapten. De Hollywoodversie houdt echter in dat de nadruk ligt op spanning en minder op dialoog. Gesprekken met de Somaliërs dienen als vertragings- of overlevingstactiek. Interesse in de situatie van de Somaliërs is er eigenlijk niet.
Er wordt wel een poging gedaan om ook vanuit Somalisch perspectief naar de gebeurtenissen te kijken, maar echt geslaagd is die poging niet. De noodzaak van het kapen wordt onvoldoende uitgewerkt. Het script richt zich vooral op de bemanning en laat een overwegend Amerikaans beeld zien. De kapers komen door sterke Somalische acteurs desondanks goed uit de verf, maar de mogelijkheid om tevens sympathie te krijgen voor de kapers laat regisseur Paul Greensgrass (United 93, Bourne Ultimatum) ongemoeid.
Vrij snel na de release van de film werd bekend dat de bemanning zich niet zo kon vinden in de manier waarop Phillips is geportretteerd. Hij zou niet zoals in de film de koelbloedige held zijn die bereid is zijn leven te wagen voor zijn bemanning, maar eerder een roekeloze kapitein die snel zijn eindbestemming wilde bereiken en daardoor veel te dicht langs de Somalische kust voer. De bemanning spande zelfs een rechtszaak aan nadat de kaping ten einde was. Had Phillips zich aan de voorschriften gehouden, dan had het hele voorval wellicht niet plaats gevonden.
Dan hadden we echter ook niet kunnen genieten van Captain Phillips. Want Hollywood mag protagonist Phillips weliswaar tot een vrij standaard held reduceren, het heeft tegelijkertijd de mogelijkheid een van de beste acteurs ter wereld aan te trekken om zo'n personage karakter te geven. Niemand minder dan Tom Hanks.
Als kapitein van het schip is Hanks in zijn element. Het uniform zit hem als gegoten en zijn grijzige ringbaardje maakt het helemaal af. Hij rookt nog net geen pijp. Hanks toont echter pas zijn klasse naarmate hij langer wordt gegijzeld. Alle emotionele remmen gaan los tot en met de ontroerende ontknoping. Alleen al het laatste uur Tom Hanks is reden genoeg deze film te bekijken, maar laat je niet misleiden door de eventuele kritiek. Dit is een van de beste commerciële films van het afgelopen jaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten