Met: Jason Flemyng, James Purefoy, Brian Cox & Paul Giamatti
Waardering: 2.5/5
Het is 1215, in Engeland. King John (Giamatti) voert het bewind en hij regeert met harde hand. Belastingverhogingen, mislukte oorlogen en Johns wrede heerschap leiden tot aversie bij zijn onderdanen. King John wordt door zijn onderdanen verplicht om de Magna Carta te tekenen, een verordening waarin de macht van de koning aanzienlijk beperkt wordt. De koning kan na ondertekening niet meer zelfstandig beslissingen maken, want hij wordt gecontroleerd door 25 neutrale baronnen die de besluiten van John nietig kunnen verklaren.
King John vindt het maar niks dat zijn macht zo beperkt is. Hij betaalt een huurlingenleger om Engeland te heroveren van de baronnen. Dat leger komt uit Denemarken en wordt geleid door Tiberius (Vladimir Kulich). De baronnen gaan op hun beurt een alliantie aan met Prins Louis van Frankrijk. De `First Barons' War' is een feit en zal 2 jaar duren. King John en de rebellen vechten heel wat af. Een hoogtepunt in deze burgeroorlog is de belegering van Rochester, een strategisch gelegen kasteel ten oosten van Londen. "Our age has not known a siege so hard pressed nor so strongly resisted", schrijft een toenmalige historicus. De baronnen, onder leiding van Albany (Cox) hebben het kasteel in handen en King John met zijn Deense huurlingen gaat het kasteel belegeren. Tot zover de geschiedenis, met dank aan Wikipedia. Nu de film.
`Blood Will Run', zo luidt de poster. Ondanks een rijkdom aan beschikbaar historisch materiaal kiest de regisseur voor brute actie en bloederige gevechten. Het enorme zwaard dat onze grote vriend in zijn hand heeft gaat aanzienlijke snijwonden veroorzaken, kan ik u verzekeren. De regisseur deinst niet terug voor schreeuwende mannen met gapende wonden, bebloede muren, een kasteel dat bezaaid ligt met lijken en gruwelijke martelmethodes. Het politieke aspect is op de achtergrond wel aanwezig, maar is ondergeschikt geraakt aan het geweld. Historisch gezien lijkt de film redelijk accuraat, maar de rijke geschiedenis van Engeland wordt in Ironclad gereduceerd tot één groot slagveld. De film probeert wel meer te zijn dan alleen een actiefilm, door toevoeging van talrijke historische details. Helaas lukt dat maar zelden en zijn de personages mat en kleurloos, op King John na.
King John (Paul Giamatti) |
John is een tiran, zeer gewelddadig en gelooft heilig dat hij Gods wil uitvoert. Giamatti, een geweldige acteur, maakt haast een karikatuur van de gedreven, listige en snel geïrriteerde koning. John geniet zichtbaar van het eerste moment dat de trebuchets het kasteel met grote rotsen bekogelen. Het lachen zal hem echter snel vergaan, want het kasteel is erop gemaakt om verdedigd te kunnen worden met slechts enkele soldaten.
Baron Albany, tempelier Marshall (Purefoy) en huurling Beckett (Flemyng) zijn 3 doorgewinterde veteranen die wel weten hoe ze een kasteeltje moeten verdedigen. Ze moeten het kasteel net zo lang in handen houden totdat Prins Louis arriveert. En die moet vanuit Frankrijk komen, dus dat gaat wel even duren.
De belegering is indrukwekkend, maar rommelig gefilmd. De CGI is soms wat nep, zeker wanneer kasteelmuren instorten. Ironclad is Hack 'n' Slash, zonder al teveel inhoud. Best vermakelijk, maar te oppervlakkig voor een goede score.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten